Безпечно, надійно, перспективно: Южно-Український енергокомплекс у 2021 році

З добрими результатами та впевненою надією на майбутнє завершив 2021 рік колектив енергетичного комплексу на Південному Бузі. Черговий відрізок літопису підприємства, як і завше, щедро дарував непрості моменти випробувань та радісні відчуття перемог. Южноукраїнські енергетики достойно впоралися з першими і гідно зустрічали другі.

Тож перед вами – хронологія основних подій року, що минув.


26-28 січня фахівці Южно-Української АЕС стали учасниками дистанційного навчального курсу-семінару на тему «Прийняття експлуатаційних рішень», організованого спільно ЗАЕС і Всесвітньою асоціацією організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС). Отриманий досвід безсумнівно цінний, оскільки запропоновані схеми прийняття рішень можуть бути адаптовані в різних виробничих режимах і ситуаціях.


28 січня представники шкіл та гімназії Южноукраїнської ОТГ отримали для шкільних бібліотек екземпляри першого видання збірки наукових доповідей молодих фахівців ЮУАЕС. Вона не лише допоможе зрозуміти чим живуть молоді працівники підприємства, які технічні та соціальні питання їх хвилюють, а й може стати корисною в процесі вибору професії.


У січні в навчально-тренувальному центрі ВП ЮУАЕС розпочато валідацію тренажера «STAR», за допомогою якого персонал може відпрацьовувати навички самоконтролю в різних умовах. Власна розробка спеціалістів НТЦ виконана за рекомендації міжнародної інспекції Ядерного страхового пулу. Це один із заходів програми конкретних дій відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС», спрямованих на становлення і розвиток культури безпеки.


5 березня на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС, активна зона якого з 2018 року складається виключно з паливних збірок компанії «Westinghouse», завершили обстеження ядерного палива з використанням обладнання стенду інспекції та ремонту палива (СІРП). Роботи виконали в процесі планово-попереджувального ремонту, вони тривали 19 діб. Результатом стало успішне проведення планової інспекції 8 тепловиділяючих збірок і ремонт однієї відпрацьованої паливної збірки.


13 березня Ташлицька ГАЕС підбила підсумки річної роботи на балансуючому ринку електроенергії. Рік тому режим роботи гідроакумулювальної станції змінився: її вмикають у генераторному та в насосному режимах не лише у вечірні та ранішні максимуми, а й удень — залежно від кон’юнктури ринку та від пори року. Учасницею балансуючого енергоринку є й друга складова Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу – мала Олександрівська гідроелектростанція.

Читать ещё:  В рамках празднования Дня пожилого человека пенсионеры-атомщики получат помощь от Совета ветеранов ОП ЮУАЭС

13 березня Ташлицька ГАЕС підбила підсумки річної роботи на балансуючому ринку електроенергії. Рік тому режим роботи гідроакумулювальної станції змінився: її вмикають у генераторному та в насосному режимах не лише у вечірні та ранішні максимуми, а й удень — залежно від кон’юнктури ринку та від пори року. Учасницею балансуючого енергоринку є й друга складова Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу – мала Олександрівська гідроелектростанція.


14 травня на нараді експертно-аналітичної групи регіонального центру ВАО АЕС з визначення рівнів взаємодії та підтримки атомних станцій підкреслено позитивні тренди зміни узагальненого індексу всіх енергоблоків Южно-Української АЕС за трирічний період. За усіма 13 критеріями, що враховують виконання атомними станціями взятих на себе зобов’язань і стан їх експлуатації, Южно-Українською АЕС досягнуто першу — вищу — межу. Це найкращі результати діяльності станції.


1 червня в рамках виконання проєкту «Реконструкція системи технічного водопостачання на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах ЮУАЕС» введено в роботу перші два з п’яти передбачених басейнів. Вони призначені для вдосконалення системи охолодження енергоблоків та зняття обмеження потужності Южно-Української АЕС у теплий період року. За підрахунками фахівців, введення в роботу одного басейну знизить температуру циркуляційної води на 1,4°С.


1 червня завершився триденний візит на Южно-Українську атомну станцію представників Паризького центру ВАО АЕС, у його перебігу обговорювали підходи до проведення партнерських перевірок. Починаючи з 2022 року, організовувати та проводити партнерські перевірки на атомних електростанціях України буде саме Паризький центр ВАО АЕС. На ЮУАЕС така перевірка запланована на осінь поточного року.


9-12 серпня на Южно-Українській АЕС пройшла місія підтримки ВАО АЕС за темою: «Програма коригувальних заходів». Її організовано за результатами партнерської перевірки 2018 року. Тема навчання включала поводження з аномальними подіями, аналізу корінних причин цих подій, ключових показників у цій області, проведення самооцінок та ін. Разом з презентацією міжнародного досвіду велику увагу приділено обговоренню станційної практики.

Читать ещё:  На южноукраинском РМЗ прошла миссия технической поддержки ВАО АЭС

26 серпня під час робочого візиту до ВП ЮУАЕС т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін відкрив новий спортивний майданчик на території оздоровчо-реабілітаційного комплексу «Іскра». Новий спортивний об’єкт у Южноукраїнську з’явився за ініціативи профспілкового комітету НАЕК «Енергоатом» та за підтримки адміністрації енергокомпанії.


27-29 серпня на VI Маневрах мальтійських волонтерів-рятувальників у Івано-Франківську южноукраїнська команда, кістяк якої складають члени третьої ланки аварійної групи медичної служби ЮУАЕС, підтвердила статус найсильнішої. Зміна формату змагань, посилена складність завдань та збільшення кількості учасників не завадили перемозі.


20 вересня на енергоблоці №1 Южно-Української АЕС завершено контроль корпусу реактора зсередини — єдиного з основних елементів, що не підлягає заміні, і стан якого є визначальним чинником для продовження виробничого життя енергоблока. Результати обов’язкової процедури, передбаченої програмою підготовки першого енергоблока до продовження роботи в період довгострокової експлуатації, засвідчили задовільний стан корпусу та відсутність недопустимих несуцільностей.


28 вересня в Южноукраїнську представили спільний освітній проєкт «Цифрова енергетична станція» (ЦЕС), який передбачає будівництво поблизу Южно-Української АЕС пілотної ЦЕС потужністю 1 МВт з подальшим її нарощуванням до 100 МВт. Атомній станції таке сусідство надасть можливість реалізувати надлишкову електроенергію, а для регіону — це шанс створення нових робочих місць, поштовх до розвитку економіки та цифрової інфраструктури. Втілення запропонованої ідеї розглянуть після завершення інвестпроєктів з добудови ТГАЕС і бризкальних басейнів.


18 жовтня у ВП ЮУАЕС відбувся семінар-форум «Професійний розвиток жінок в атомній енергетиці», організований ДП «НАЕК «Енергоатом», громадською організацією Women in Nuclear Ukraine та Атомпрофспілкою. Учасницями семінару стали представниці майже кожного підрозділу Южно-Українського енергокомплексу. Обговорювали питання гендерної рівності в атомній галузі. Серед іншого зазначено, що нині 30 % працівників ВП ЮУАЕС – жінки.

Читать ещё:  Люди АЕС. Олександр Шульженко, начальник цеху зварювання

19 листопада на енергоблоці №1 Южно-Української АЕС успішно завершено випробування режиму нормованого первинного регулювання частоти (НПРЧ). Таким чином реалізовано ще один реальний крок з підготовки України до інтеграції в європейську континентальну енергосистему. Місяць по тому, у грудні, випробування режиму нормованого первинного регулювання частоти (НПРЧ) виконано на енергоблоці №2 Южно-Української АЕС. Процесу передувала повна реконструкція систем регулювання турбін першого та другого блоків. 2021 року обладнання додатково модернізували, зокрема, вдосконалили алгоритмічне забезпечення та переобладнали програмно-технічні комплекси. Ці заходи дозволили забезпечити високу точність підтримання частоти електроенергії.


22 грудня 2021 року, у День енергетика, на Ташлицькій ГАЕС виконали перший випробувальний пуск гідроагрегату №3. Наступне введення в роботу третього гідроагрегату збільшить встановлену потужність ГАЕС до 453 МВт, що позитивно вплине на стабільність роботи енергосистеми України. Робота трьома гідроагрегатами ТГАЕС не передбачає підняття рівня Олександрівського водосховища, який нині становить 16 метрів – відповідно, не спричинить жодних негативних наслідків для довкілля.


Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *