Атомпрофспілка просить Уряд не враховувати зауваження НАЗК стосовно розширення кола декларантів у статуті Енергоатома

Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомрофспілка) звернулася до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням не враховувати зауваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) у частині розширення кола декларантів у статуті ДП «НАЕК «Енергоатом». Про це йдеться у листі Атомпрофспілки за підписом її голови Валерія Матова, спрямованому на ім’я голови уряду.

«Звертаємося до Вас із приводу ситуації, що склалась у трудових колективах НАЕК «Енергоатом» у зв’язку з невизначеністю щодо декларування доходів посадових осіб підприємства, – сказано в листі. – Чинним статутом Компанії визначено перелік посадових осіб, які підлягають декларуванню».

Під час перепідпорядкуванні Енергоатома Кабінету Міністрів було розроблено проєкт статуту підприємства, йдеться у зверненні Атомпрофспілки. Уряд затвердив його 24 лютого 2021 року з дорученням доопрацювати та надати на повторне затвердження. У ході доопрацювання проєкту статуту НАЗК надало висновок, яким запропонувало доповнити перелік посадових осіб підприємства, які зобов’язані подавати декларації.

Автори документу підкреслюють, що чинним статутом Енергоатома визначено чіткий перелік посадових осіб, який не допускає вільних тлумачень. «Запропонована НАЗК редакція статуту розширює кількість декларантів Компанії до 5 тисяч людей, що викликає  справедливе обурення у трудових колективах АЕС, адже жодним статутом державного підприємства, що перебуває у підпорядкуванні Уряду чи міністерства, таких норм не передбачено».

В Атомпрофспілці звертають увагу прем’єр-міністра на те, що працівники, які забезпечують ремонт, експлуатацію, обслуговування енергетичного обладнання АЕС, діють у межах як міжнародних, так і вітчизняних норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки. «Діяльність керівників, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарчі функції, регулюється процедурами та документами усіх рівнів (Компанії, міністерства, ДІЯРУ, міжнародних інституцій). Таким чином виключена можливість самостійного ухвалення ними рішень, що можуть нести корупційні ризики, за винятком осіб, визначених чинним статутом підприємства», – роз’яснюється в листі.

Читать ещё:  Із Лаври намагалися вивезти ікону: авто зупинила поліція (відео)

Задля запобігання соціальної напруги в колективах АЕС автори листа просять Дениса Шмигаля не враховувати зауваження НАЗК у частині розширення кола декларантів у статуті ДП «НАЕК «Енергоатом».

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *