Президент Енергоатома провів виїзну нараду на ЮУАЕС

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський 19 квітня провів на Южно-Українській АЕС виїзну нараду за участі Голови Держатомрегулювання (ДІЯРУ) Григорія Плачкова, керівника Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Ігоря Шевченка, представників профільного Міністерства енергетики та вугільної промисловості, провідних фахівців ДІЯРУ, ДНТЦ ЯРБ, дирекції НАЕК, Южно-Української та Запорізької АЕС, Державної служби з надзвичайних ситуацій та міського голови Южноукраїнська.

Згідно з внутрішніми нормативними документами Енергоатома, погодженими з Держатомрегулювання України, є два варіанти продовження строку служби ядерних енергоблоків, що досягли проектного терміну експлуатації. Перший передбачає отримання ліцензії на продовження строку служби блока ще до завершення його проектного ресурсу. Згідно з другим, по досягненні  проектного терміну експлуатації енергоблок виводиться в тривалий планово-попереджувальний ремонт, і після цього отримує ліцензію.

Виробниче життя першого та другого енергоблоків Рівненської АЕС (ВВЕР-440) було продовжене за першим варіантом, наступних, через нестачу коштів і дефіциту часу, — за другим. Рівень підготовки блока №3 ЮУАЕС (ВВЕР-1000) у компанії визнали таким, який дозволяє реалізувати всі необхідні заходи в рамках першого варіанту. Учасники виїзної наради 19 квітня детально розглянули поточний стан справ з підготовки блока до довгострокової експлуатації, стадії реалізації намічених заходів, визначили шляхи вирішення проблемних питань.

«Критичних проблем, які б могли завадити продовженню експлуатації третього енергоблока немає, — наголосив у підсумковому інтерв’ю представникам ЗМІ президент Енергоатома Юрій Недашковський. — Питання в тому, щоб укластися в заплановані терміни ремонту, виконати всі попередньо погоджені з Держатомрегулювання України заходи та отримати ліцензію на продовжений строк до вичерпання проектного ресурсу. На цьому шляху, а це, знову ж таки, новий пілотний проект, виникла низка складнощів як організаційного, фінансового, так і з точки зору прийняття технічних рішень характеру.  Сьогодні ми розглянули проблемні питання, що потребували обговорення на міжвідомчому рівні, обговорили весь комплекс заходів, які необхідно реалізувати для їх вирішення».

Читать ещё:  Южноукраинские паралимпийцы показали хорошие результаты на Чемпионате Украины

Присутній на міжвідомчій нараді міський голова Южноукраїнська Віктор Пароконний зазначив, що місцева громада підтримує наміри енергетиків щодо продовження строку експлуатації енергоблока. Очільник атомної енергокомпанії підкреслив, що таке взаєморозуміння йде на користь і підприємству, і регіону. «Ми маємо спільну думку, спільне бачення щодо того, що питання продовження строку служби третього енергоблока – це не лише доля Енергоатома, атомної енергетики України, енергетичної безпеки нашої держави. Це ще й доля міста-супутника, його жителів. Думаю, що в подальшому співпраця між АЕС і керівництвом територіальної громади буде дуже доброю», — зазначив  Юрій Недашковський.

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *