Балансова комісія Енергоатома визнала задовільною роботу відокремлених підрозділів Компанії

За підсумками І півріччя 2019 року відокремлені підрозділи НАЕК «Енергоатом» виконали всі основні виробничі завдання. Такий висновок було зроблено учасниками засідання Балансової комісії Енергоатома, яке відбулось 15 серпня у Києві.

Як зазначив перший віце-президент – технічний директор Енергоатома Олександр Шавлаков, за підсумками першого півріччя усі атомні електростанції України виконали виробничі завдання, виробивши 42,8 млрд кВт-год електроенергії, що на 3,3% перевищило показник І півріччя минулого року. «За звітний період Компанія відпустила в енергоринок 40,3 млрд кВт-год електроенергії, що на 2,5 млрд кВт-год більше, ніж за перші шість місяців минулого року. Порівняно з першим півріччям 2018 року частка Енергоатома на ринку електричної енергії України збільшилась на 3,5% — до 55,1%», — наголосив Олександр Шавлаков.

Говорячи про фінансово-економічні показники роботи Енергоатома, Олександр Шавлаков повідомив, що за перше півріччя Компанією в оптовий ринок електроенергії було відпущено товарної продукції на суму 27 млрд 835 млн грн. «Це на 3 млрд грн більше, ніж за І півріччя минулого року, водночас розрахунки ДП «Енергоринок» перед Енергоатомом склали лише 87%, таким чином недоплата за відпущену в першому півріччі електроенергію сягнула 3,5 млрд грн. Ситуація достатньо серйозна для нас, адже за період з початку року до 1 червня приріст заборгованості Енергоринку перед Енергоатомом склав трохи більше 1 млрд грн, але лише за червень рівень недоплати збільшився на 2,5 млрд грн. Це дуже негативно відобразилось на фінансовому стані Енергоатома. Загалом заборгованість Енергоринку перед Компанією становить 11,7 млрд грн, і наразі досі відсутній механізм погашення простроченої заборгованості», — зазначив технічний директор Компанії.

Оцінюючи роботу Енергоатома в новій моделі ринку, яка була впроваджена з 1 липня цього року, Олександр Шавлаков подякував відокремленому підрозділу «Енергоатом-Трейдинг» за якісну підготовку до роботи в нових ринкових умовах. «Від президента Енергоатома Юрія Недашковського та від себе особисто дякую вам за виконану роботу. Вважаю, що Енергоатом достатньо успішно розпочав роботу в новій моделі ринку електричної енергії», — наголосив Олександр Шавлаков.

Читать ещё:  Выплата в размере 10 пенсий: кому дадут деньги

Водночас перший віце-президент нагадав, що на Енергоатом покладено спеціальні обов’язки обсягом 90% від загального відпуску електроенергії за граничною ціною, яка фактично є попереднім дефіцитним тарифом, встановленим раніше для Енергоатома НКРЕКП. «Тільки 10% електроенергії Компанія може продавати на ринку на добу наперед або на внутрішньодобовому ринку. Звичайно ж ці обмеження не сприяють розвитку нашої галузі, хоча ми розуміємо, що лише завдяки Енергоатому вдається не допустити дестабілізації ситуації на енергоринку країни», — констатував технічний директор Енергоатома.

Говорячи про стан екологічної та радіаційної безпеки, Олександр Шавлаков зазначив, що протягом першого півріччя на АЕС України не зафіксовано перевищень допустимих, контрольних та адміністративно-технологічних рівнів газо-аерозольних викидів та водних скидів. «Хочу окремо відзначити, що рівень газо-аерозольних викидів довгоживучих радіонуклідів в навколишнє середовище склав соті частки відсотка допустимої норми», — уточнив технічний директор Енергоатома.

Серед досягнень Енергоатома він назвав успішне проходження Компанією осінньо-зимового  періоду 2018-2019 років, під час якого Енергоатом забезпечив 56% від загального обсягу електроенергії, відпущеної в енергоринок України. «У рамках реалізації Програми підвищення потужності діючих енергоблоків АЕС у березні поточного року енергоблок №2 Южно-Української АЕС, а у червні четвертий енергоблок Рівненської АЕС, було виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що становить 101,5% проектної потужності. Аналогічні роботи виконано на енергоблоці №2 ЗАЕС, вже отримано відповідні дозвільні документи і після завершення ремонту, який зараз триває на цьому блоці, він також вийде на теплову потужність 101,5% від проектної», — уточнив Олександр Шавлаков.

Він нагадав, що у січні поточного року за підтримки Енергоатома Президія Національної академії наук України започаткувала нову Цільову програму наукових досліджень «Ядерні та радіаційні технології для енергетичного сектору і суспільних потреб» на 2019-2023 роки». «Це дуже важлива для нас подія, яка допоможе нам спільно з Академією наук конкретизувати цілі наукових досліджень у сфері атомної енергетики», — наголосив Олександр Шавлаков. Він також зазначив, що у першому півріччі авторський колектив Енергоатома та Турбоатома отримали Державну премію України в галузі науки і техніки за 2018 рік за роботу «Розробка і впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій»

Читать ещё:  На Николаевщине почти на 5% подорожали лекарства

До визначних подій в діяльності Енергоатома він відніс підписання 10 червня 2019 року Енергоатомом, ДНТЦ ЯРБ та Holtec International угоди про партнерство та створення міжнародного консорціуму «Український модуль» щодо впровадження в Україні технології малих модульних реакторів SMR-160. «Також у червні цього року в рамках Генеральної асамблеї та на щорічній конференції FORATOM «Ядерна Європа 2019» в Бухаресті президентом Енергоатома Юрієм Недашковським було підписано документ щодо розвитку атомної галузі –  Маніфест про запобігання кліматичним змінам і збереження економічної ефективності енергетики ЄС, до якого приєднались 29 лідерів ядерної енергетики та промисловості країн ЄС», — наголосив перший віце-президент Енергоатома.

Оцінюючи роботу відокремлених підрозділів Олександр Шавлаков висловив окрему подяку Рівненській АЕС, яка не лише якісно виконує власні виробничі завдання, але й допомагає оперативно вирішувати технічні проблеми, які виникають в інших підрозділів Компанії.

У свою чергу головний бухгалтер Енергоатома Наталія Вашетіна відзначила Рівненську АЕС як станцію з найкращими показниками за рівнем ефективності використання складських запасів. У ході засідання Балансової комісії було запропоновано використовувати досвід РАЕС як зразок для інших відокремлених підрозділів Компанії та включити відповідний стандарт у Програму управління витратами Компанії.

Підбиваючи підсумки засідання Балансової комісії Наталія Вашетіна наголосила, що друге півріччя буде для Енергоатома напруженим як з точки зору фінансово-економічних показників, так і з точки зору виконання виробничої програми. «Але я переконана, що наша Компанія, якій за її історію доводилось працювати в надскладних умовах, впорається зі своїм головним завданням з безпечного та надійного виробництва електроенергії та закінчить поточний рік з позитивними фінансово-економічними показниками», — підсумувала Наталія Вашетіна.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *