Люди АЕС. Валерій Бистренко, інженер лабораторії високовольтних випробувань електроцеху ЮУАЕС

Інженер електричного цеху Южно-Української АЕС Валерій Бистренко в січні 2021 року отримав державну нагороду  орден «За заслуги III ступеня».

«Звичайно, приємно, що мою скромну 33-річну працю на АЕС оцінили. Але я думаю, це визнання не тільки моєї роботи, а й лабораторії, усього колективу електроцеху. Коли отримував нагороду, виконувач обов’язків міністра сказав, що в енергетиці склалася надзвичайна ситуація, не вистачає енергопотужностей, на теплових електростанціях запаси вугілля наближаються до мінімуму. Я вважаю, що без атомної енергетики у нас немає майбутнього», – поділився своїми думками Валерій Бистренко.

Героя нашого матеріалу ми застали в виробничій майстерні, що розташована на території відкритого розподільчого пристрою 750 кВ. Він саме керував роботами з вимірювання опору ізоляції та випробуванням обмотки шунтувального реактора, який виведено в капітальний ремонт. Валерій Бистренко розповів, що лабораторія, де він працює, займається діагностикою всього силового, електровольтного обладнання атомної електростанції.

На ЮУАЕС пан Валерій працює з 1987 року. Народився у селі Зелений гай Доманівського району. А от школу та радіотехнічний технікум закінчував у Білорусі, на Батьківщині тата. Відслужив у армії. Встиг попрацювати електромонтером на Житковицькому моторобудівному заводі й електрослюсарем на Череповецькому металургійному комбінаті. Та каже, як прийшов час визначатися з подальшим життям, захотілося повернутися туди, де народився.  Приїхавши в Україну, відразу працевлаштувався на ЮУАЕС в електроцех, на дільницю релейного захисту головної схеми. «Я був у захваті від обсягів виробництва, від масштабів станції. Дуже потужна: генератори-мільйонники, реакторні установки – і все це в степах України! Коли я прибув сюди, на АЕС велися роботи з пуску  третього енергоблока», — пригадує пан Валерій.

З перших днів працевлаштування спеціаліст занурився в монтажно-налагоджувальні роботи на електрообладнанні третього енергоблока та відкритих розподільчих пристроях 750 і 330 кВ. Брав активну участь у реконструкції схем протиаварійної автоматики Південного перетину енергосистеми України та в підключенні до мережі лінії електропередачі «Вінниця-Дніпро».

Читать ещё:  Люди АЕС. Галина Дідурик, хімік відділу охорони навколишнього середовища

У 1997 році  Валерій Бистренко перейшов на посаду інженера високовольтних  випробувань і вимірювань електрообладнання, де успішно продовжує працювати й сьогодні. «Валерія Андрійовича знаємо понад 30 років, з того моменту, як він прийшов у лабораторію. Дуже вимогливий, старанний інженер. Чудовий товариш, завжди прийде на допомогу. Будь-яку роботу виконає з великою відповідальністю та хорошою якістю, тому й був нагороджений орденом «За заслуги III ступеня». Бажаємо йому отримати ще вищу нагороду», — зазначив Олександр Буханько, начальник лабораторії високовольтних випробувань електроцеху ЮУАЕС.

Робота високовольтників належить до класу особливо небезпечних, потребує чіткого дотримання запобіжних засобів, високої концентрації уваги, швидкої реакції, та спеціаліст вважає її цікавою, багатогранною. Ще інженер лабораторії високовольтних випробувань Валерій Бистренко розповів нам про те, як виявляються дефекти на обладнанні, завдяки чому вдається запобігти аварійним ситуаціям, про складні й масштабні роботи з повної заміни обмотки статорів генераторів, які необхідно було вперше виконати на енергоблоках АЕС, про інші деталі своєї професійної діяльності.

Спеціаліст не вперше отримав нагороду. За сумлінну професійну роботу має також грамоту міністерства енергетики.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *