Люди АЕС. Сергій Мягкий, начальник лабораторії вібродіагностики обладнання СНВО

На фото — Сергій Мягкий — висококваліфікований фахівець в області вібродіагностики обладнання. Зокрема, спеціалізується на віброналадці потужних турбоагрегатів атомних електростанцій. Від грамотно організованої роботи в цій царині залежить вчасне виведення енергоблоків з ремонту та підключення їх до енергосистеми. «Як представник робочої групи спеціалістів з вібродіагностики обладнання АЕС України Сергій Мягкий бере участь у розв’язанні складних питань вібрації устаткування, визначенні пріоритетних напрямків робіт з контролю вібрації та вібраційної діагностики обладнання атомних електростанцій», — розповів нам Олексій Соловкін, начальник служби наладки та випробувань обладнання ЮУАЕС.

Сергій Мягкий має професійну освіту — закінчив Одеський національний політехнічний університет за спеціальністю «Атомні електричні станції та установки». У 1987-му працевлаштувався у РП «Львіватоменергоремонт», рік обслуговував турбінне обладнання на ЮУАЕС. З 1988 року почав займатися на підприємстві наладкою турбоагрегатів. З 2010 року Сергій очолює лабораторію вібродіагностики обладнання служби наладки та випробування атомної електростанції, забезпечує якісне проведення вібродіагностичних та налагоджувальних робіт на устаткуванні, активно передає накопичений досвід молодим фахівцям. У підпорядкуванні має 13 осіб. Каже, що постійно доводиться виконувати значний обсяг робіт, у веденні лабораторії всі обертові механізми станції. Нині додався напрямок з віброналадки агрегатів ТГАЕС.

  • Велике задоволення отримуєш після того, як справу зроблено вчасно і якісно. Вібродіагностика промислового обладнання вимагає глибоких знань і досвіду в області механіки, гідроаеродинаміки, машинознавства, програмування, прикладної математики, промислової електроніки тощо. Для фахівців цієї професії чи не найголовнішим є вміння правильно виконати оцінку й аналіз комплексу параметрів вібрації, важливу роль тут відіграє професійне чуття», — поділився з нами Сергій Мягкий.

Сьогодні на АЕС проводяться масштабні реконструктивні заходи, відбувається заміна обладнання, зокрема, на турбогенераторі енергоблока №2, на системах безпеки. Фахівці після ремонту мають прийняти в експлуатацію I систему безпеки другого енергоблока, де встановлювались нові двигуни. На заводі-виробнику обладнання пройшло випробування, та як запрацює на місці, оцінюватимуть спеціалісти лабораторії вібродіагностики ЮУАЕС. За високий професіоналізм та сумлінну працю Сергій Мягкий у 2019 році був відзначений почесною грамотою НАЕК «Енергоатом».

Читать ещё:  Курсовая лихорадка: НБУ погасил ажиотаж, но доллар будет 30 гривен уже на этой неделе

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *