Робот для очищення бризкальних басейнів ЮУАЕС пройшов приймальні випробування

На Южно-Українській АЕС 11 грудня відбулись приймальні випробування роботизованого агрегату, який видалятиме муловий осад з дна бризкальних басейнів.  Установку придбано в рамках реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки.

Напередодні приймальних випробувань фахівці, які будуть працювати з новим агрегатом, пройшли теоретичне та практичне навчання. Спеціалістів знайомили з призначенням, комплектацією, особливостями експлуатації та обслуговування установки.  «З метою реалізації одного із заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки, який передбачає впровадження системи очищення бризкальних басейнів на ходу, було досягнуто домовленостей із київською фірмою «Компанія ТІТАЛ», яка поставила нам таку установку. Агрегат дає змогу очищувати донні та берегові частини бризкальних басейнів на працюючому енергоблоці в міжремонтний період. Завдяки йому ми зможемо скоротити терміни виведення системи технічної води відповідальних споживачів у планово-попереджувальний ремонт та підтримувати у чистоті теплообмінне обладнання систем», — зазначив інженер з експлуатації гідротехнічних споруд ТЦ-2 ЮУАЕС Андрій Мирон.

Бризкальні басейни є складовою системи технічного водопостачання відповідальних споживачів. Їхня функція – охолодження обладнання систем безпеки і систем, важливих для безпеки. У процесі роботи на дні басейнів утворюється осад, який може потрапити до теплообмінного обладнання і забруднити його.

Технічні ємності доводиться періодично чистити. До цього моменту це робили вручну, а наприкінці минулого року Южно-Українська АЕС придбала «КОБОМ» — комбайн очистки басейнів та осушення мулу. Подібний агрегат закупили і для Рівненської АЕС. Спільними зусиллями працювали над модернізацією та адаптацією комплексу до роботи.  Машина працює під водою, радіус дії до 140 метрів.

Комплекс представляє собою рухому платформу, яку за необхідності, переміщуватимуть між картами бризкальних басейнів. На дно спускатимуть робота, що збиратиме осад. Він потраплятиме в барабанне сито, потім у центрифугу, де розділятиметься на рідку та тверду суспензію. Сухий залишок у подальшому утилізуватимуть, рідкий – фільтруватимуть. Обслуговувати комплекс будуть 5 працівників: два інженера-оператора та три слюсаря.

Читать ещё:  "УКРЗАЛІЗНИЦЯ" ЗАКУПАЕТ В РОССИИ ЗАПЧАСТИ В 5 РАЗ ДОРОЖЕ РЫНОЧНОЙ ЦЕНЫ – СМИ

Після приймальних випробувань робот готовий до роботи і вже наступного року його задіюватимуть на очищенні бризкальних басейнів Южно-Української АЕС.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *