Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році

Щомісячний оперативний штаб з реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС і добудови Ташлицької ГАЕС під головуванням віцепрезидента ДП «НАЕК «Енергоатом» Айдина Айсіна 20 червня традиційно розглянув виконання рішень протоколів попередніх засідань, стан фінансування робіт, реалізацію планів необхідних закупівель та дотримання графіка будівництва. Запропоновано рішення проблемних питань, які виникли в процесі впровадження двох проектів, у протокол занесено нові доручення із зазначенням відповідальних осіб і кінцевих термінів їх реалізації.

«Уже вдруге ми засідаємо об’єднаним штабом. Тож питань на порядку денному додалося, ну і рішень також, — констатувала керівник Дирекції з інвестицій і перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом» Тетяна Амосова. – На сьогодні найважливіші питання перебувають у площині взаємодії підрозділів, задіяних у реалізації  двох проектів, виділення бюджетних коштів на їх реалізацію та безпосередньо фінансування».

 Учасники штабу доповіли, що в рамках втілення проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС обладнання для першого пускового комплексу (бризкальні басейни №1 і №2) закуплене, частина з нього вже надійшла на майданчик. Погоджено й основні питання поставок електротехнічного обладнання та кранового комплексу. Далі на порядку денному – безпосередньо монтаж, у тому числі і насосів для бризкальних басейнів. Перші закладні деталі під них мають бути встановлені в будівлі насосної станції на початку вересня. Наразі активними темпами ведуться підготовчі роботи. Вони тривають згідно з оновленим деталізованим графіком, і, за словами Тетяни Амосової, перепон, які б могли перешкодити здачі об’єкта наступного року, на сьогодні немає.

Дещо складніша ситуація з фінансуванням основних робіт. Та й тут будівельники не втрачають оптимізму. «Радує те, що нам вдалося віднайти в бюджеті кошти на основні роботи цього року, додаткові порівняно з тим тарифом, який встановила НКРЕКП. І ми сподіваємося, що той залишок фінансування, який нам необхідний, щоб не зірвати графік будівництва, ми зможемо отримати в другому півріччі, після того, як вступлять у силу  ринкові відносини в умовах нового енергоринку», — підкреслила керівник Дирекції з інвестицій і перспективного розвитку Енергоатома.

Читать ещё:  В Николаеве прошёл митинг против принудительной вакцинации

Велику надію на енергоринок покладають енергетики і в розрізі втілення проекту добудови Ташлицької ГАЕС. Будівельна готовність її другої черги – гідроагрегату №3 – наразі складає 70%. Пропозиції НАЕК, підтримані громадськістю регіону, щодо нового тарифу на кіловат-годину, вироблену агрегатами гідроакумулюючої станції, НКРЕКП відхилила. Тож певна частина запланованих робіт наразі залишається непідкріпленою фінансуванням. Та будівельників це не зупиняє. З 1 липня тариф для ТГАЕС має стати «вільним» та формуватися на ринкових умовах. І це, на переконання енергетиків, допоможе заробити кошти на добудову станції.

Окрему увагу учасники штабу приділили питанню виконання оцінки впливу добудови Ташлицької ГАЕС на довкілля. До цієї справи вже взялися науковці, є намір залучити місцевих екологів і краєзнавців, зокрема, співробітників Миколаївського краєзнавчого музею.

У роботі об’єднаного будівельного штабу на южно-українському майданчику взяли участь представники дирекції Енергоатома, відокремленого підрозділу «Атомкомплект», проектних організацій, генпідрядчика, фахівці Южно-Української АЕС і Ташлицької ГАЕС. Ефективність ухвалених рішень буде  оцінено вже за місяць, на наступному засіданні штабу.

Додатково:

Проект «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» затверджено Кабінетом Міністрів України на початку 2016 року. Його реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача.

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС — виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надлишкової нічної енергії.

Читать ещё:  В Николаеве прошёл турнир по пауэрлифтингу. ВИДЕО

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845 Будівельний штаб не бачить перепон для запуску бризкальних басейнів на майданчику ЮУАЕС у 2020 році  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/55845

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *