На Южно-Українській АЕС відбулася нарада щодо підготовки енергоблока №3 до довгострокової експлуатації

На Южно-Українській АЕС 19 липня відбулася нарада з питань стану підготовки енергоблока №3 до довгострокової експлуатації за участі президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, голови Держатомрегулювання (ДІЯРУ) Григорія Плачкова та директора Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки Ігора Шевченка (ДНТЦ ЯРБ), провідних фахівців дирекції НАЕК, Южно-Української АЕС.

 Термін ліцензії на експлуатацію «мільйонника» спливає в лютому 2020 року. Южноукраїнські атомники вже декілька років працюють над обґрунтуванням продовження її дії. Планується отримати її до завершення проектного терміну. З 16 травня енергоблок виведено в плановий капітальний ремонт тривалістю 186 діб. Минула майже третина цього терміну, триває 65 доба ремонту. Ведеться робота з виконання заходів, спрямованих на підвищення рівня безпечної експлуатації енергоблока №3. Учасники виїзної наради 19 липня детально розглянули поточний стан справ, реалізацію намічених заходів, визначили шляхи вирішення проблемних питань.

Комплекс заходів, спрямованих на забезпечення довгострокової експлуатації третього «мільйонника», складається з оцінки технічного стану систем, конструкцій і елементів (ОТС), кваліфікації обладнання та забезпечення сейсмостійкості, приведення у відповідність до діючих норм і правил, періодичної переоцінки безпеки енергоблока (ППБ), а також виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ).

Для всіх конструкцій і елементів ОТС уже виконано, результати погоджено з Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ). Продовження строку експлуатації обладнання блока №3, як правило, обґрунтовано на 30 років.

Кваліфікацію обладнання, будівель і споруд  виконано на всіх трьох енергоблоках у повному обсязі. Результати погоджено Держатомрегулювання. У рамках заходів з підвищення кваліфікації устаткування було встановлено додаткові сейсмічні розкріплення та проведено випробування обладнання на «жорсткі» умови навколишнього середовища в спеціалізованих лабораторіях.

 Відповідно до нормативних документів України, рекомендацій МАГАТЕ та Асоціації західноєвропейських ядерних регулюючих органів (WENTRA Safety Reference Levels for Existing Reactors) на третьому «мільйоннику» в повному обсязі виконано оцінку 14 чинників безпеки та комплексний аналіз безпеки. На сьогодні документи розглядаються ДІЯРУ. На висновки чекають у серпні.

Читать ещё:  «Укрзализныця» назначила дополнительные поезда на зимние праздники. График

Чимала частина заходів з продовження строку експлуатації енергоблока зосереджена в Комплексній (зведеній) програмі підвищення безпеки. Програма передбачає доведення безпеки обладнання до рівня сьогоднішніх загальносвітових зразків, вимоги до яких з часу пуску блока значно посилилися. Серед розділів КзПБ – як обов’язковий виокремлений  комплекс постфукусімських робіт, покращення показників ймовірнісного аналізу безпеки (ІАБ) і ін. На енергоблоці №3 виконано 55 відсотків від запланованих заходів. Уже виконано 50. Усі передбачені постфукусімські заходи на енергоблоці №3 буде реалізовано до кінця року.

Згідно з національними нормативними документами та правилами з ядерної безпеки, передбачено також підготовку Звіту з аналізу безпеки. Він покликаний продемонструвати, що енергоблок відповідає таким цільовим критеріям безпеки, як частота плавлення активної зони (ЧПАЗ) і частота граничного аварійного викиду (ЧГАВ). Сьогодні на третьому «мільйоннику» Южно-Української АЕС ці показники кращі за нормативні значення.

Підсумовуючи доповіді, президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський зазначив: «На мою думку готовність досить висока. Усі пріоритети, що визначені під час засідання, беремо в роботу. З технічного боку жодних перепон немає. Завдання дирекції -забезпечити необхідне фінансування».

Додатково

Продовження експлуатації діючих енергоблоків є пріоритетним напрямком діяльності ДП «НАЕК «Енергоатом», передбаченим «Енергетичною стратегією України на період до 2035 року». Роботи з продовження розрахункового терміну служби блока №3 виконуються відповідно до нормативних документів України, розроблених згідно з вимогами та підходами МАГАТЕ.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *