ОБЕРЕЖНО! Популізм і ботулізм – небезпечні захворювання!

До дня Х – голосування на позачергових Парламентських виборах 21 липня – залишилося декілька днів. Передвиборна гонка на 131 одномандатному окрузі приходить до свого майже логічного завершення. 16 кандидатів у народні депутати впродовж останнього місяця агітували виборців – хто як міг. Не обійшлося цього разу й без славнозвісного популізму (улюбленого прийому досвідчених нардепів). Особливо активно користувався цим прийомом чинний народний депутат Олександр Лівік, який записав собі у заслугу ледь не кожну копійку, виділену з Державного бюджету місцевим сільським радам та об’єднаним громадам.

Про те, чому популізм – це погано, та як його відрізняти від реальних обіцянок та реального звіту про свою роботу, у коментарі досвідченого юриста Віктора Івановича Сікиринського.

Шановні виборці 131 виборчого округу! 

Закінчуються виборчі жнива. Претенденти на пости народних депутатів України дуже скрупульозно пробують залишки пожнив’я зібрати за рахунок «благодійництва» і розповісти про свої «подвиги» на полі битви по залученню коштів Державного бюджету.

В южноукраїнському друкованому виданні «Контакт» від 11 липня 2019 року опубліковано статтю із заголовком «Він вже зробив, а ви?», де йде мова про «вибитих» за «поданням» народного депутата України Олександра Лівіка 159,1 млн. грн. субвенції до бюджету 131 виборчого округу. Правда, щось з арифметикою не ладиться – всього 157,5 млн. грн., нестача 1,5 млн. грн. складає! Значить, їх треба повернути до бюджету Держави.

Але я про інше, як в юриста, у мене виникло питання – яке відношення народний (народні) депутат (депутати) має до субвенції? Відповідаю – ніякого! Аргументую це мовою Законів України. Відповідно до ст. 100-108 Бюджетного кодексу України врегульовано порядок та умови надання міжбюджетних трансферів з Державного бюджету України, одним із яких є субвенція. Підкреслюю– суб’єктами є Кабінет міністрів України, який узгоджує питання розподілу із комітетом Верховної Ради з питань бюджету (наш «герой» працює в підкомітеті ВРУ по нетрадиційній та відновлювальній енергії), обласні та місцеві органи влади і місцевого самоврядування. Все, крапка! Закон та інші нормативно-правові акти не визначають роль конкретного депутата будь-якого рівня учасником бюджетного процесу, в тому числі використання субвенції. Уряд самостійно визначає освітні, медичні, соціальні та інші субвенції з цілеспрямованим їх направленням в місцеві бюджети. Наприклад, в квітні 2019 року Урядом вже визначені наступні субвенції: а) на розвиток інфраструктури ОТГ (на Миколаївщині по 131 округу – Березанська, Доманівська, Веселинівска ОТГ, в Вознесенському районі – Дорошівська ОТГ, в Єланецькому районі – Калинівська ОТГ); б) по освітній субвенції на Миколаївську область виділено біля 47 млн. грн. Тепер думаю, хто з депутатів прилипне до цих грошей? Тому, роз’яснюю всім громадянам, особливо і окремо майбутнім народним депутатам України від Миколаївщини – Лівікам, Григорянам, Гасюкам та іншим: Ніяка точка вашого тіла, в тому числі 5-та, не має відношення до субвенцій! Стверджую, що «вибивання» коштів субвенції за так званим «поданням» депутата (хотів би побачити це «подання» наживо) не передбачено жодним нормативно-правовим актом і є втручанням в Бюджетний процес держави, що повинно кваліфікуватися як перевищення владних повноважень, корупційним конфліктом інтересів і каратися. Це вже прерогатива правоохоронних органів (поліції, прокуратури та СБУ).

Читать ещё:  Ее выселил Зеленский, а суд вернул: Богатырева снова обосновалась на госдаче

Тому, якщо депутат чваниться «вибиванням» за «поданням» коштів субвенції – це з області його невгамовної фантазії, але не з правового поля.

Так що, хто що зробив, це ще питання! Більше всього на нього повинні відповісти правоохоронні органи.

Українці мудрі, зрозуміють – хто, що зробив! Меценатство за рахунок Державного бюджету України, наших податків – політичне шахрайство, маніпулювання свідомістю людей.

Майбутні представники народу у законодавчій владі, ваша єдина функція – творити закони, не інше!

Таким чином, популізм і ботулізм – синоніми і є хворобами, що виникають в результаті отруєння організму токсинами. В першому випадку – це токсичність брехні, чванливості. В другому випадку – токсичними бактеріями і характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової системи людини.

Люди добрі! Будьте обережні з цими захворюваннями!

Заслужений юрист України, Сікиринський В.І.

Источник Маю Право

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *