РАДІАЦІЙНА ОБСТАНОВКА В 30-КІЛОМЕТРОВІЙ ЗОНІ ЮУАЕС

Лабораторія зовнішньої дозиметрії (ЛЗД) цеху радіаційної безпеки ВП «Южно-Українська АЕС» повідомляє, що у лютому 2022 року радіаційний фон на промисловому майданчику та в 30-кілометровій зоні атомної станції перебував на рівні природних фонових значень, заміряних до пуску АЕС.

До пуску першого енергоблока Южно-Української АЕС значення потужності дози були зафіксовані в діапазоні 0,10-0,21 мкЗв/год.

Вимірювання значень контрольованих параметрів, які характеризують радіаційну обстановку на АЕС і в навколишньому середовищі, на Южно-Українській атомній електростанції виконують автоматизована система контролю (АСКРО) та вимірювачі радіаційного фону (ВРФ-02). АСКРО в режимі реального часу збирає інформацію цілодобово.

Слід зазначити, що фактичні показники викидів і скидів з Южно-Української атомної станції нижчі за 1% від встановлених меж. Річна доза населення, яке проживає на межі санітарно-захисної зони, нижча від 0,50 мікрозіверта — це в 20 разів менше дози від годинного перельоту на літаку або в 2000 разів менше однієї флюорографії, яку проходить людина під час медичного огляду.

З параметрами радіаційної обстановки в будь-який час доби можна ознайомитися на офіційному сайті ЮУАЕС: http://www.sunpp.mk.ua/uk/activities/radiation.


*Зіверт (Зв) — це кількість енергії, поглинена кілограмом біологічної тканини, що дорівнює за дією поглиненій дозі гамма-випромінювання в 1 Гр (грей).

**Беккерель (Бк) – одиниця радіоактивності: 1 Бк дорівнює 1 ядерному перетворенню за секунду.

Читать ещё:  Генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко та народний депутат України Артем Чорноморов взяли участь у першій сесії Южноукраїнської міської ради 8 скликання

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *