Енергоатом допускає створення резерву електроенергії за рахунок імпорту з Білорусі

НАЕК «Енергоатом» планує створити резерв електроенергії на осінньо-зимовий період 2021/2022 років і допускає резервування невеликих обсягів електроенергії з Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

«Енергоатом розглядає всі можливі варіанти створення резерву електроенергії відповідно до вимог режиму роботи Об’єднаної енергетичної системи України. Одним із таких варіантів може бути резервування невеликих обсягів електроенергії з Білорусі. Наявність такої можливості дасть змогу створити резерв потужності на випадок позаштатних ситуацій у разі аномальних температур, забезпечивши потреби населення в дешевій електроенергії завдяки атомній генерації, а також запобігти її дефіциту на внутрішньому ринку», — пояснили в компанії.

Зазначається, що Енергоатом вживає заходів для мінімізації можливих ризиків стабільної роботи у найхолоднішу пору року. Розглядати можливість імпорту електроенергії з Білорусі компанію спонукало значне зменшення частки теплової генерації в енергобалансі країни (зокрема й унаслідок дефіциту і високих цін на вугілля та газ на світових ринках) і поступове її заміщення атомною генерацією.

Згідно з повідомленням, цієї зими частка атомної генерації в енергобалансі досягне 70% і вперше в історії України працюватимуть щонайменше 14 з усіх 15 енергоблоків вітчизняних АЕС.

Читайте також: За потреби в зимовий період будуть працювати всі енергоблоки АЕС — Енергоатом

Як повідомлялося, 27 жовтня 2021 року за результатами аукціону на доступ до міждержавних перетинів (імпорт/експорт електроенергії) Енергоатом придбав 885 МВт пропускної спроможності з Білорусі на листопад.

Заборона на імпорт електроенергії з Білорусі та Росії діє до 1 листопада і станом на 28 жовтня НКРЕКП не продовжувала дію цього обмеження.

Раніше Міністерство енергетики України заявляло, що не розглядає питання комерційного імпорту з Росії та Білорусі для планового проходження опалювального сезону.

Читать ещё:  Запорізьку АЕС повністю зупинено, - Енергоатом

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *