Люди АЕС. Вадим Кирилюк, старший оператор реакторного цеху №2

Вадим Кирилюк — старший оператор реакторного цеху №2 Южно-Української атомної електростанції. Він слідкує за станом обладнання у реакторному відділенні енергоблока №3, виявляє порушення в його роботі.

Молодий фахівець – справжній патріот свого діла, рідного міста, України. «Мені не потрібні великі заробітки за кордоном — я хочу працювати на Батьківщині, на своїй АЕС, вдосконалюватись і зростати в обраній професії оперативника атомної станції. Я люблю Южноукраїнськ, в якому народився і виріс. В мене тут сім’я, батьки, вся рідня», — зізнається Вадим. Коли він стояв перед вибором професії, то, каже, не помилився, оскільки його не покидає відчуття, що займається саме своєю справою.

Ще коли був малим, під’їжджаючи з батьком, який працював на той час водієм у автотранспортному господарстві АЕС, до енергоблоків-велетнів, затамовував подих. Тоді ще хлопець не уявляв, як працює підприємство. У старших класах під час профорієнтаційних занять за участю працівників АЕС відчув, як атомна тематика зачепила за живе, відгукнулась у душі. Вирішив закінчити підготовчі курси і вступити до Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості за спеціальністю «Атомна енергетика». Вадим встиг закінчити виш до окупації Криму, отримавши диплом з відзнакою. У 2013 році прибув на ЮУАЕС і потрапив до турбінного цеху №1, хоча завжди прагнув працювати в самому серці енергоблока – реакторному відділенні. Ще під час співбесіди керівники АЕС помітили обізнаність молодого фахівця. За 2 роки роботи в ТЦ-1 показав себе грамотним та ініціативним працівником і був переведений до реакторного цеху №2, спочатку на посаду машиніста-обхідника, потім оператора, після успішного екзаменування – й на старшого оператора.

«До Вадима не було жодного зауваження, неодноразово під час обходів обладнання, виконання інших завдань виказував пропозиції щодо покращення якості робіт. Грамотний спеціаліст, комунікабельний, делікатний, перспективний. У 2019 році фахівцю запропоновано екзаменуватися на посаду інженера з експлуатації обладнання реакторного цеху, що він успішно й зробив, і зараз перебуває у резерві на неї», — розповів нам Юрій Поляков, заступник начальника реакторного цеху №2 з експлуатації. У минулому році за високі професійні показники працівника нагороджено Почесною грамотою ДП НАЕК «Енергоатом».

Читать ещё:  Люди АЕС. Ігор Ткаченко, начальник зміни черги енергоблока №3

Щоб бути оперативником, каже Вадим Кирилюк, потрібно багато знати, постійно вчитися, здавати екзамени, а головне — вміти застосовувати знання на практицібо, як кажуть, «теорія без практики глуха, а практика без теорії сліпа».

Знаючи зсередини, як працює атомна електростанція, вважає ядерну галузь досить перспективною, яка за грамотного підходу здатна ще довгі роки забезпечувати країну екологічно чистою і дешевою електроенергією. Та економічна нестабільність в державі, відсутність розуміння питань атомно-енергетичного комплексу розчаровує і турбує молодих атомників, які готові застосовувати свої знання тут, в Україні, на її благо, навіть якщо мова йде про відносно невеликі заробітки та рівень життя. Тож спеціалісти закликають можновладців приймати високопрофесійні рішення щодо однієї з найпотужніших галузей України, аби марно не розгубити те, що маємо.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *