Люди АЕС. Вадим Алєксєєв, заступник начальника хімічного цеху з експлуатації другої черги

Люди АЕС. Вадим Алєксєєв, заступник начальника хімічного цеху з експлуатації другої черги  Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/78172/%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8-%D0%B0%D0%B5%D1%81-%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%B0%D0%BB%D1%94%D0%BA%D1%81%D1%94%D1%94%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0%D1%87«Жити для того, щоб працювати» — такий світоглядний орієнтир у нашого наступного героя рубрики «Люди АЕС». Подібна система поглядів характерна не тільки для Вадима Алєксєєва, а й для багатьох южно-українських атомників. Напевне, інакшого ставлення до роботи й бути не може на стратегічно важливому об’єкті, який безперебійно забезпечує державу електроенергією.

Вадим Алєксєєв працює заступником начальника хімічного цеху з експлуатації другої черги  ЮУАЕС. Він контролює процеси водопідготовки та водно-хімічного режиму енергоблока №3. У 1993 році молодий чоловік після закінчення Одеського політехнічного інституту за спеціальністю «Атомні електростанції та установки» працевлаштувався на Южно-Українську атомну електростанцію у реакторний цех №1 оператором спецводоочищення. Згодом 2 роки пропрацював майстром у будівельно-монтажному управлінні. У 2003 році перевівся в хімічний цех апаратником знесолювальної установки. У цьому підрозділі він пройшов усі трудові сходинки, став начальником зміни цеху.

«Це був один із кращих начальників змін цеху, дисциплінований, у нього все було під контролем, знав відповіді на всі запитання, старанний, вимогливий до себе і персоналу», — розповів нам про Вадима Алєксєєва його безпосередній керівник начальник хімічного цеху Ігор Литвиненко. У 2011 році В. Алєксєєв обійняв посаду заступника начальника хімічного цеху з експлуатації 2-ї черги.

Сьогодні одним із головних завдань підприємства є мінімізація рідких радіоактивних відходів. І з цього напрямку ЮУАЕС стала однією з кращих серед атомних станцій України. Як повідомив начальник хімічного цеху Ігор Литвиненко, досягти хороших результатів вдалося, зокрема, й завдяки раціоналізаторству Вадима Алєксєєва. Свого часу він запропонував очищення вод спецпральні проводити окремо з допомогою іоноселективного сорбенту «Термоксид – 35». Поглинач має високу ефективність очищення від радіонуклідів, токсичних і важких металів. У 2014 році для мінімізації обсягу утворення трапних вод у спецкорпусі третього енергоблока були розроблені і впроваджені відповідні заходи щодо подальшого скорочення рідких радіоактивних середовищ і відходів. За час експлуатації з використанням сорбенту – з IV кварталу  2016 року по I квартал 2020 року – перероблено 4034 м³ вод спецпральні. Це дало змогу не перекачувати на зберігання в баки відходів приблизно 40 м³ кубового залишку.

Читать ещё:  Люди АЕС. Ігор Ткаченко, начальник зміни черги енергоблока №3

Досвід Южно-Української атомної електростанції з мінімізації рідких радіоактивних відходів відзначила ВАО АЕС як позитивну практику. Вона була рекомендована до впровадження на інших атомних станціях. Сьогодні енергоблок №3 ЮУАЕС прирівнюється до показових з цього напрямку закордонних станцій.

Прикладів пропозицій для покращення виробничого процесу на рахунку Вадима Алєксєєва чимало, водопідготовка виявилися для нього справою життя. До речі, можна стверджувати, що перейшла вона у спадок від батьків, які в молоді роки за розподіленням спочатку працювали у хімічному цеху на Вірменській АЕС, а потім переїхали на батьківщину і влаштувалися на ЮУАЕС.

«Заслуга Вадима Алєксєєва у сприянні мінімізації рідких радіоактивних відходів значна. Він багато зробив з цього напрямку. Тому й нагороду отримав заслужено», — підсумував начальник хімічного цеху Ігор Литвиненко. У 2019 році за високі професійні показники, вагомий особистий внесок у розвиток і функціонування атомної енергетики України фахівця нагороджено нагрудним знаком «Відмінник атомної енергетики» ДП НАЕК «Енергоатом».

В. Алєксєєв бажає, щоб кожен, хто  працює на підприємстві, вболівав за свою справу душею, намагався докладати максимум зусиль для покращення роботи.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *