В.С. Сандул: Яку інформацію южноукраїнцям надає «Наш берег» (соціальна пам’ятка), та про діяльність влади міста

Мешканці міста 21.02.2018 р. виявили в своїх поштових скриньках чергову соціальну пам’ятку «Наш берег» за березень, яку знову рознесли сантехніки. На цей раз замовник: ГО «Рух за гідність» м. Южноукраїнськ, наклад 10 тис. примірників. Безкоштовно (незрозуміло для кого). Особа, відповідальна за випуск, В. Протас. Цікаво, за які кошти виготовлена чергова Пам’ятка? Можливо, за власні кошти Протаса?

Зміст останнього друкованого «шедевру» нічим не відрізняється від попередніх: знову вся вина за зростання тарифів перекладається на депутатів, які незгодні за рахунок бюджету обмежити рівень подорожчання (це думка авторів звинувачення, а не всієї громади). Знову дається пояснення, що таке популізм, демагогія і цинізм, навіть йдеться мова про спекуляцію в піднятті тарифів: приводять данні, де КП ТВКГ піднімає тариф на холодну воду + 1,88 грн/м³; на водовідведення + 2,9 грн/м³ — при затвердженні міськвиконкомом 21.02.2018р. – на той час ЮУАЕС тариф на ці послуги не піднімався. А що стосується приведених цін на воду і водовідведення від ЮУАЕС, то це дійсно в проекті, викладеному 3.03.2018 р., де частка збільшення ціни від ЮУАЕС на холодну воду + 4,18 грн/м³; на водовідведення + 3,23 грн/м³; на той же час: КП ТВКГ – вода холодна + 3,49 грн/м³; водовідведення + 3,93 грн/м³. Це і є дійсно спекуляція, однобока інформація від авторів цієї листівки для дезінформації мешканців міста – і це система.

Далі в Пам’ятці знову йдеться про «мораль», про «концесію»; інформація Громадської організації «Рух за гідність» за підписом В.Протаса, де слово в слово повторюється все те, про що висловлюється міськім головою і на офіційному сайті міста, в пресі, на «прямих ефірах»: знову нападки на депутатів; що все зруйновано і попередня влада до 2015 р. нанесла шкоди понад 100 млн. грн., а для відновлення зруйнованих об’єктів потрібно 50 млн. грн. Чому міський голова і його «однодумці» так легко оперують цифрами? Надайте нарешті дійсну інформацію, підтверджену документально, а не взагалі.

В цій же Пам’ятці інформація по ринку: знову про занедбаність, про «успіхи» інвестора, але цікаво, що станеться з розаріями, які ще залишилися, і чому в останній час ринок напівпорожній? І ще, як завжди, інформація якогось «мудреца»; в даній Пам’ятці від «психолога Михайла Литвака» — для чого? Можливо для «пущей важности»? Ефект від цих Пам’яток – нульовий: гроші на вітер, а листівки розкидані в під’їздах будинків.

Читать ещё:  Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 05.02.2024 - 09.02.2024

Під прикриттям постійних нападок на ЮУАЕС, на певну частину депутатів, виконком впевнено підвищує тарифи на послуги комунальників. Дійсно, в зв’язку з зростанням складових тарифів, вони потребують перегляду, але це повинно бути прозорим. На воду холодну і водовідведення вже підвищені тарифи з 12.03.2018р. і вже заплановано чергове підвищення. 21.03.2018р. виконком оперативно вніс на розгляд додаткове питання, спішно забезпечив потрібний кворум і затвердив тариф на послугу КП ЖЕО  по утриманню будинків, збільшивши на від 31% до 40%.

В діях влади міста присутні елементи популізму, демагогії і цинізму, про що представники так часто дають пояснення. Незрозумілі постійні взаємні обвинувачення, чвари між виконавчою владою міста і депутатами міськради – і це продовжується останні два роки і навіть посилюється. Чому немає аргументованої відповідальної реакції депутатського корпусу на обвинувачення виконкому? Пора розібратися, як використані кошти міського бюджету, виділені на КП ТВКГ і на які цілі; конкретно. Які будинки обладнані засобами очистки води, засобами обліку тепла і чому не регулюється подача тепла на будинки? Яка економія і чому мешканці переплачують за зайве тепло? Що це за ідея на передачу «в концесію» об’єктів і мереж тепловодопостачання і кому – під створений владою шум, що ЮУАЕС хоче відібрати КП ТВКГ – а це що, не відчуження майна громади? Які кошти використані на ремонт вулиць і проїздів і який ефект? (дороги розбиті, ремонт ведеться кустарним способом). Чому так мало уваги приділяє міськрада проблемам міської лікарні? Аце здоров’я як працюючих, так і всіх мешканців, які практично нічого не знають про медичну реформу – тільки взагалі.

Міськрада практично відсторонилася від важливого питання – вирішення тарифної політики в місті, яку вирішують 10-14 членів  виконкому і в деяких випадках поспіхом. Можливо діють обвинувачення з боку виконкому, що депутати не дають кошти на стримання зростання тарифів, але в даному випадку бюджетні кошти не повинні покривати чиюсь безгосподарність, а може щось інше. В даному випадку не всі питання вирішують депутати, але діяльність виконкому і його рішення, які не покращують ситуацію в місті, їм підконтрольні.

Читать ещё:  В Польше жестоко убили молодую украинку

Остання сесія показала, що в міській раді і виконкомі не все гаразд, немає єдності в вирішенні важливих для міста питань. Наприклад, розгляд питання по звільненню секретаря ради: непереконливі аргументи ініціаторів; практично не було звіту секретаря ради і обговорення – хіба що репліки; не для покращення ситуації, а просто технічної заміни. До секретаря ради є претензії, як до депутата, яка ні разу не зустрілася з виборцями, як і більшість депутатів цього скликання. І коли один із депутатів запропонував зняти питання з розгляду, що й упередило результат голосування. Незрозуміло, чому на сесії відсутні 10 депутатів, в тому числі 6 «однодумців» міського голови? Із присутніх на сесії 24 депутатів і міського голови по результатам тайного голосування проголосувало 6 – «за», 5 – «проти», інші просто не голосували. Цей результат наводить на невеселі роздуми: що за цім криється? Схоже на те, що депутатів і виконавчу владу більш турбують посади, ніж проблеми міста.

Питання використання бюджетних коштів, землі розглядаються в міськраді в постійних суперечках, скандалах, можливо навіть упереджено, а деякі видатки з бюджету вирішуються легко. Як приклад – резервування коштів в сумі 70 тис. грн. на проведення експертної оцінки робіт по заміні вікон в учбових закладах. Навіть, якщо сьогодні діючий Закон потребує проведення цієї процедури – ціна питання значно завищена (виконані роботи прості). І це система – на кожній сесії вирішуються одноразові питання розподілу бюджетних коштів.

Міській голова постійно інформує громаду про одне і те ж, але все-таки його чомусь більше всього турбують проблеми КП ТВКГ, а не проблеми медицини, освіти, благоустрою, які як виявляється, другорядні. Чого варта ситуація, яка склалася в міській лікарні, де майже рік не було керівника, але вірніше, було два – тільки незрозуміло на яких правах? І останнє. Звільнення Самойленка М.І. також може визвати судові справи, як це в останні роки було не раз в зв’язку з порушенням міськвиконкомом діючого законодавства. Це стало в Южноукраїнську системою.

Читать ещё:  В Бахмуте выявлены случаи коронавируса среди уже вакцинированных

В останній час міський голова на офіційному сайті пропонує лекцію про важливість атомної енергетики; висловлюється за будівництво котельної для міста (незрозуміло, яким запасом органічного палива забезпечено місто), але ще міський голова помиляється – об’єкт тягне за собою реально високу вартість. Міський голова 19.03.2018р. висловився про проведення громадських слухань. Це дійсно важливо, але ці слухання повинні бути реальними – не тільки з підлеглими і працівниками бюджетної сфери і комунальниками, але й з мешканцями міста; і з працівниками основного підприємства – ЮУАЕС. Якщо слухання будуть проведені так, як це було завжди, то вони не дійсні так як не відображають думку більшості мешканців міста.

Міський голова повинен вирішувати реальні проблеми міста. Діяльність виконкому і міськради в останні два роки підтверджує неспроможність вирішувати проблемні питання міста в повному обсязі; створюється нестабільність і напевне влада міста вже потребує перезавантаження. Я висловлюю думку не тільки свою, але й багатьох мешканців міста. Мене більш всього хвилює те щоб мешканці були захищені від непомірного зростання тарифів діючою міською владою, а не переводом стрілок на когось, щоб моє місто було затишним, гарним, зеленим; щоб в нього і його мешканців, особливо молодих, було майбутнє, а не занепад, який продовжує влада міста, правда бажане вона показує в яскравих фарбах, особливо в своїх Пам’ятках і на офіційному сайті міста, видаючи за свої досягнення.

В.С. Сандул

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *