Мобілізація: чи можуть конфіскувати посвідчення водія та авто ухиліста

Новий законопроект про мобілізацію, ухвалений депутатами у першому читанні, передбачає певні обмеження для ухилістів. Адвокат Роман Кічко розповів виданню  Telegraf , чи можуть у ухилиста конфіскувати посвідчення водія та автомобіль.

За словами юриста, самостійно рішення щодо застосування подібних засобів впливу представники ТЦК та СП не прийматимуть. Це може зробити лише суд.

У разі невиконання під час мобілізації військовозобов’язаним або резервістом своїх обов’язків ТЦК та СП звертатиметься до Національної поліції для здійснення адміністративного затримання та доставки військовозобов’язаного або резервіста.

Якщо Нацполіція протягом 15 днів не змогла це реалізувати, ТЦК та СП направляє військовозобов’язаному/резервісту вимогу. Тим, хто зареєстрований в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста, вимога надсилається через кабінет.

«У такому разі вимога буде вважатися врученою в день відправлення, а якщо відправлення відбулося після 17:00 — наступного дня — незалежно від того, чи ознайомився військовозобов’язаний з цією інформацією у своєму електронному кабінеті. В іншому випадку вимога надсилається поштою і вважатиметься врученим у день вручення вимоги під розписку або у день, коли на пошті поставили відмітку про відмову в отриманні листа», — пояснив юрист.

З цього часу у військовозобов’язаного чи резервіста буде 10 днів, щоб виконати вимогу, а саме – звернутися до ТЦК та СП. Якщо цього не сталося, протягом п’яти днів ТЦК має право звернутись до суду. Адвокат додав, що суд призначатиме засідання, на яке запросять військовозобов’язаного.

«Категорія таких справ розглядатиметься за правилами адміністративного судочинства. Відколи відкрито провадження, юрист радить скористатися послугами захисника, адже рішення ухвалять досить швидко — протягом 15 днів», — пояснив він.

Кічко зазначив, що рішення суду подаватимуть до державної виконавчої служби, яка діятиме згідно із законом «Про виконавче провадження». За його словами, у законі чітко не сказано, як мають виконувати рішення суду щодо обмеження права керувати транспортним засобом. Наразі таке обмеження накладають лише на тих чоловіків, які мають заборгованість зі сплати аліментів.

«А до закону «Про виконавче провадження» поки що не пропонують внести зміни щодо обмеження права керування авто. І не виключено, що такі зміни не введуть згодом», — пояснив адвокат.

Кічко не вважає, що посвідчення водія будуть вилучати. У той же час він нагадав, що за керування транспортним засобом, незважаючи на обмеження, спричиняє позбавлення права керування авто на термін від 3 до 6 місяців. Якщо особа знову порушила тимчасове обмеження і знову сіла за кермо, на неї можуть накласти штраф у розмірі 20 400 грн.

Читать ещё:  Южноукраинск - Сергей Горностай - этапы большого пути

За третє таке ж порушення передбачається штраф у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це 40 800 грн), з позбавленням права керування терміном від п’яти до семи років та з платним вилученням транспортного засобу або без такого. У такому разі поліцейський навіть має право вилучити транспортний засіб та поставити на штрафмайданчик.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *