Історія розвідника Миколаївської бригади, якого тяжко поранили під час захисту Маріуполя

Розвідник 36-ї окремої бригади морської піхоти (ОБМП) Роман Городенський зустрів початок повномасштабного вторгнення російських військ на позиціях під Павлополем. 4 квітня 2022 року на металургійному комбінаті імені Ілліча він був тяжко поранений.

Історію повернення Романа до життя розповіла пресслужба Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

За словами чоловіка, він пам’ятає той день – 4 квітня 2022 року. Снаряд розірвався поряд. Один уламок відірвав ліву ногу, інший розірвав праву руку.

«Хлопці поставили турнікет. Затягли ціпком. Поставили ще одну палицю. Евакуація тривала понад годину. З поля бою нам під обстрілом треба було відійти. Так ми подавалися. Хлопці несли мене на ношах. Ми відійшли, щоб машина могла забрати. Несли десь кілометр», – згадує Роман.

Польовий госпіталь медичної роти бригади був облаштований в одному з підвалів комбінату ім. Ілліча. Там Роману зробили першу операцію. Поранений залишався у шпиталі з 4 по 12 квітня, поки ворог не оточив цю частину заводу.

“Тоді нас винесли. Я побачив: із того боку – повністю росіяни. Зрозумів, що все, полон», — згадав Роман.

Російські військові поранених українських бійців звезли до складського ангару в селищі Сартана на околиці Маріуполя. Без медичної допомоги у Романа почався сепсис. Із Сартани його перевезли до районної лікарні в Новоазовську, до так званої «ДНР», де відрізали покалічену руку.

Наступним місцем перебування став колишній профілакторій у Донецьку. Де, за словами Романа, не було жодної медичної допомоги, лише допити місцевих та російських ФСБшників.

«У Донецьку розпочався ще один сепсис. Хлопці чули розмови охоронців із тим, хто робить перев’язки, він сказав: «Йому два-три дні лишилося», — згадує Роман.

Російські військові для обміну своїх полонених насамперед пропонували наших поранених, яких вважали безнадійними.

На обмін поранених відправили через Росію – з Донецька на Таганрог, з Таганрога до Криму і далі бортовою вантажівкою у бік Запоріжжя.

«Водій так їхав, таке відчуття було, що він навмисно намагався зловити кожну ямку. На кожному горбку мене підкидало, побратимів також. Відкрилася кровотеча на плечі, я його затиснув рукавом. А коли почув, що Херсон, сказав: «Можеш ловити все, тільки топи», — розповів Роман.

Обмін відбувся 28 квітня. За наступні півтора місяці Роман переніс одинадцять операцій. Так лікарі готували його до протезування. У шпиталі Роман зробив пропозицію своїй нареченій Вікторії.

«Я заходжу, а він лежить з великим букетом червоних троянд та каблучкою. Я була шокована», — згадала момент пропозиції Вікторія.

Роман знову вчився ходити. За відсутності руки на протезі важко було утримувати рівновагу. На нозі натиралися болючі мозолі. Доводилося тижнями чекати, поки заживе.

Читать ещё:  Украинцы смогут выбирать способ изучения правил дорожного движения для получения водительского удостоверения

За програмою реабілітування та протезування українських воїнів, які втратили кінцівки внаслідок війни з Росією, Роман полетів до Сполучених Штатів Америки. У Флориді, в Орландо, йому зробили постійний протез для ноги. Американські лікарі створили ще спеціальний протез для бігу.

В Америці Романа запросили на урочисті збори Асоціації ветеранів корпусу морської піхоти США та вручили свою почесну відзнаку «Army week».

Завдяки придбаним зв’язкам в Америці Роман як волонтер налагодив постачання військової форми, амуніції, медичних препаратів для своїх побратимів. Про те, що їм потрібно, він чудово знає з власного досвіду.

«Хлопцям відправив аптечки з Америки. Дуже з багатьма познайомилися, багато хто допомагає. Вони надсилають мені, а я особисто передаю хлопцям до рук», — розповів Роман.

У червні 2022 року Роману виповнилося 20 років. Наприкінці грудня 2022 року Роман та Вікторія одружилися.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *