В ООН стурбовані тим, що Росія має намір влаштувати в Маріуполі судилище над українськими захисниками.

В Офісі ООН з прав людини різко засудили заплановане Росією судилище над захисниками Маріуполя, яке загарбники планують провести у приміщенні філармонії міста.

Про це повідомляє ООН із прав людини.

«Хоча доступних подробиць небагато, фотографії та відео, опубліковані у ЗМІ та соціальних мережах, демонструють металеві клітини, які будують у філармонії Маріуполя, ймовірно, для утримання військовополонених під час процесу», – наголосила прес-секретар Управління верховного комісара ООН з прав людини Равіна Шамдасані.

За її словами, якщо військовополонені звинувачуються у скоєнні злочинів, вони мають право на належний судовий процес та гарантії справедливого судового розгляду. Вирок або покарання можуть бути винесені щодо них лише неупередженим та незалежно сформованим судом.

Шамдасані наголосила, що міжнародне гуманітарне право забороняє формувати суди спеціально для засудження військовополонених, і що умисне позбавлення військовополонених прав на справедливий та нормальний судовий розгляд є військовим злочином.

«Крім того, ми стурбовані тим, що військовополонених, як правило, утримують без доступу до незалежних спостерігачів, наражаючи їх на ризик тортур для отримання зізнань. Офіційні особи Російської Федерації та члени пов’язаних збройних груп також робили тривожні публічні заяви, називаючи українських військовополонених «військовими злочинцями», «нацистами» та «терористами», тим самим підриваючи презумпцію невинності», – сказала Шамдасані.

Джерело

Читать ещё:  ЕС планирует выделить более €500 млрд на восстановление Украины

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *