О.І. Савiн народився та виріс у селищі Доманівка. Батько Іван Омелянович пройшов всю Велику Вітчизняну війну та наприкінці був важко поранений, демобілізувався інвалідом. Після одруження у нього народилося четверо синів, Олександр – у 1963-у. Він друга дитина у родині Савіних.

У шкільні роки хлопець захоплювався історією, тому для вступу обрав миколаївський педагогічний інститут ім. В.Г. Бєлінського (нині державний університет ім. В.О. Сухомлинського). Абітурієнту трохи не вистачило балів, і його зарахували у резерв. Юнак влаштувався на роботу інструктором зі спорту при Доманівській райспоживспілці та чекав на службу в армії, але у листопаді зателефонували з інституту та повідомили, що можна розпочати навчання. Олександр був приємно здивований, та радість тривала недовго. У деканаті йому сказали, що військової кафедри у виші немає. Тому через тиждень-два після зарахування він отримав повістку. Потім був навчальний центр у Білгород-Дністровському та строкова служба у Німеччині (у той час там була розташована група радянських військ).

— Я відслужив увесь термін у місті з цікавим історичним минулим. Лютерштадт-Віттенберг – центр лютеранської віри, пов’язаний з ім’ям Мартіна Лютера, реформатора католицизму. Дуже добре пам’ятаю це місто і мрію його відвідати знову. Є фото, і є незабутні спогади, — ділиться Олександр Іванович.

У 1983 році, коли підійшов час звільнятися у запас, армієць вже знав, куди попрямує, остаточно вирішивши, що не повернеться до навчання у педінституті. Ще до призову О.І. Савін знав про початок будівництва Южно-Української атомної станції. Йому подобалося майбутнє містечко енергетиків, куди солдат приходив у відпустку, оскільки тут уже працювала його наречена. Майбутня дружина була вихователькою ясельної групи найпершого в місті садочку № 3. Наталя та Олександр були знайомі зі шкільних років, навчалися у Доманівській середній школі № 2. Згодом обидва оселилися в Южноукраїнську, одружилися, тут народилися їхні діти Сергій та Юлія.

Він вершить людські долі. Історія життя южноукраїнського судді Олександра Савіна
Автор: Фото з сімейного архіву Савіних

Навчання та трудовий шлях

На всесоюзне ударне комсомольське будівництво з’їжджалося чимало молоді. Головною організацією на той час було Управління будівництва ЮУАЕС. У відділі кадрів молодий чоловік дізнався, що на роботу потрібне направлення. За ним хлопець попрямував в Миколаївський обком комсомолу. Олександр Іванович і досі зберігає свою комсомольську путівку №569.