Розмови у судах прослуховувалися через комп’ютери: суд призначив експертизу

Виявлений інсталяційний файл шкідливого програмного забезпечення з функцією негласного отримання інформації

Суд призначив комплексну судову інженерно-технічну експертизу інформаційно-телекомунікаційних та ЄСІТС систем, проведення якої доручив експертам Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Мінюсту.

Відповідне рішення міститься в ухвалі Печерського районного суду від 18 липня 2019 у справі № 757/36865/19-к. Поставивши справу на контроль у системі аналізу судових рішень VERDICTUM, можна відслідкувати подальший її рух. Крім того, референт підбиратиме судові рішення за заданою темою.

Співробітники СБУ перевірили обладнання дата-центру ДП «ІСС» ДСА та виявили шкідливе програмне забезпечення MinerGate. Програма була встановлена на FTP-сервері та працювала з 1 січня минулого року.

Органи досудового розслідування встановили, що «Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система» не відповідає вимогам законодавства та має численні вразливості для несанкціонованого доступу. Це стало причиною блокування, знищення та виведення з ладу у період з 24 грудня 2018 року по 25 січня 2019 року судової системи України.

Зокрема, на веб-сайтах судів та веб-порталі «Судова влада України» зниклі всі новини за період з 6-го по 27 грудня 2018 року, не функціонував сервіс електронної пошти в ДСА, судах та інших органах і установах у системі правосуддя, був відсутній доступ до ряду електронних послуг.

ДКІБ СБУ у ході перевірки комп’ютерного та серверного обладнанняДП «ІСС» виявив наступне:

— шкідливе програмне забезпечення MinerGate, яке було інстальовано на FTP-сервері та починаючи з 1 січня 2018 року, використовуючи потужності і електроенергію ДСА , здійснювало видобуток електронних грошей (криптовалюти);

— мало місце незаконне використання серверного обладнання ДСАдля роботи ряду приватних ресурсів;

— виявлений інсталяційний файл шкідливого програмного забезпечення з функцією спеціального технічного засобу негласного отримання інформації. Зазначене ШПЗ/СТЗ було встановлено на ряді ноутбуків ДП «ІСС», яке використовувались для налаштування серверів, персональних комп’ютерів ДСА та судів м. Києва та тривалий час здійснювало скриті аудіозаписи розмов оточення.

Читать ещё:  Киев - Девочка покончила с собой, прыгнув с пожарной башни на глазах у друзей - Видео

Крім того, 22 травня 2019 року суд затвердив угоду про визнання винуватості з керівницею компанії, якій ДП «Інформаційні судові системи» виплатило 4,5 млн грн за невиконані роботи. Також підозри у цій справі було повідомлено двом екс-директорам ДП «Інформаційні судові системи» Віталію Живаєву і Леоніду Богданову.

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *