Позиція ВП ЮУАЕС щодо проекту рішення виконкому Южноукраїнської міської ради про коригування тарифів для населення на послуги, які надає КП ТВКГ

ВП «Южно-Українська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом», ознайомившись з проектом рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради «Про коригування тарифів для населення на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, на теплову енергію, її транспортування, постачання та тарифів на послуги з централізованого постачання гарячої води, які надає комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство» в місті Южноукраїнську», який оприлюднений 06.12.2018 на офіційному сайті Южноукраїнської міської ради, повідомляє наступне.

Відповідно до Закону України  «Про особливості доступу до  інформації у сферах постачання  електричної енергії, природного  газу, теплопостачання, централізованого  постачання гарячої води, централізованого  питного водопостачання та водовідведення», Порядку доведення до споживачів  інформації про перелік житлово-комунальних  послуг, структуру цін/тарифів, зміну  цін/тарифів з обґрунтуванням  її необхідності та про врахування  відповідної позиції територіальних  громад, затвердженого наказом Міністерства  регіонального розвитку, будівництва  та житлово-комунального господарства  України від 30.07.2012 № 390, інформація  щодо зміни тарифів має бути  повною, змістовною, достовірною з  обґрунтуванням причин зміни  тарифів, а саме, зазначення розміру  діючого тарифу та відсотка  відшкодування затвердженим тарифом  собівартості, планового економічно  обґрунтованого тарифу, зазначення  відсотка зміни основних складових  тарифу (плановані витрати за  елементами, прибуток, податок на  додану вартість).

До вищезазначеного проекту рішення  виконавчого комітету  щодо зміни  тарифів додано лише структури  запропонованих до розгляду тарифів  для населення без порівняльного  аналізу змін  складових тарифів, що обмежує можливість споживачів (фізичних, юридичних осіб, їх об’єднань) сформувати та надати свої зауваження та пропозиції до оприлюдненого проекту.

В результаті розгляду структур  тарифів, доданих до проекту рішення  виконавчого комітету, у фахівців  ВП ЮУАЕС виникли наступні зауваження та пропозиції.

1. Щодо вартості покупної теплової  енергії у тарифі для населення  на теплову енергію  (виробництво теплової енергії).

Складова «покупна теплова енергія  та собівартість теплової енергії  власних ТЕЦ, ТЕС, АЕС, когенераційних установок» розрахована за тарифом на виробництво теплової енергії на АЕС у розмірі 69,17 грн. за 1 Гкал без урахування ПДВ, встановленим Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ще у вересні 2016 року, тобто без врахування звернення ВП ЮУАЕС до виконавчого комітету із заявою від 06.04.2018 про встановлення тарифів на теплову енергію для споживачів м. Южноукраїнська, у т.ч. населенню. Треба зазначити, що фахівцями виконавчого комітету розрахунки тарифів, надані ВП ЮУАЕС, були перевірені та запропонований ними станом на 28.08.2018 ( дата оприлюднення проекту рішення виконкому) тариф на теплову енергію має складати 110,28 грн. за 1 Гкал без урахування ПДВ. У процесі розгляду питання про встановлення тарифу на теплову енергію ВП ЮУАЕС на засіданні виконкому, яке відбулось під Вашим головуванням 03.10.2018, члени виконкому не мали зауважень до розрахунків та розміру запропонованих для встановлення тарифів, але рішення про встановлення тарифів за результатами голосування не було прийнято,  тому що більшість членів виконкому наголосили, що питання встановлення тарифів для ВП ЮУАЕС та тарифів на послуги теплопостачання, які надає КП ТВКГ, взаємозв’язані і на час проведення засідання не оприлюднені висновки аудиту, який проводився у КП ТВКГ та запропонували відтермінувати прийняття тарифів для ВП ЮУАЕС.

Читать ещё:  Онлайн трансляція засідання виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради

З огляду на вказане вище, вважаємо  що розгляд  питання про встановлення  тарифів на тепловую енергію  КП ТВКГ у м.Южноукраїнську  без врахування зростання вартості виробництва теплової енергії на АЕС суперечить принципу взаємопов’язаності діяльності з теплопостачання вищевказаних підприємств, а з урахуванням пропозиції фахівців виконкому щодо зменшення   тарифу КП ТВКГ на 1,6 відсотка без встановлення тарифу на теплову енергію, яку виробляє та поставляє для потреб м.Южноукраїнська ВП ЮУАЕС,  також свідчить про ухилення органів місцевого самоврядування від виконання своїх повноважень по встановленню цін/тарифів у сфері теплопостачання та свідоме завдання збитків державному підприємству.

2. Щодо тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для населення.

Діючі тарифи на послуги з  централізованого водопостачання  та водовідведення були розраховані, виходячи з повної собівартості  цих послуг та планованого  обсягу реалізації послуг на 2018 рік для всіх споживачів (населення, бюджетних та інших), та були  встановлені в однаковому розмірі  для всіх споживачів. Оприлюдненим  проектом рішення про коригування  тарифів  запропоновано внести у структури повної собівартості послуг водопостачання та водовідведення зміни за усіма статтями, крім вартості придбання питної води та вартості очищення стічних вод. При цьому пояснень такого коригування, як при збільшенні витрат — наприклад витрат на збут, які на водопостачання та водовідведення зростають разом на 1 млн.грн., – так і при зменшенні витрат – за статтею «інші прямі витрати» витрати знижено на 1,6 млн.грн. – фахівцями виконкому не надано, результати аналізу виконання структури діючих тарифів не оприлюднені.

Таким чином, під час перегляду  тарифів порушено вимоги Порядку  формування тарифів на централізоване  водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету  Міністрів України від 01.06.2011 № 869, а саме п.42, відповідно до якого під час перегляду (у тому числі коригування) тарифів уповноважений орган аналізує структуру тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення в частині відповідності/невідповідності фактичних витрат, понесених на надання  відповідного обсягу послуг протягом планованого періоду, та витрат, які було враховано у встановлених тарифах, і за результатами такого аналізу здійснює перерахування тарифів ( у разі відхилення відповідних показників).

Слід також зазначити, що за  результатами проведеного фахівцями  виконкому коригування структури  тарифів,  собівартість одиниці  послуг   зменшується на 0,68 грн. на 1 куб.м питної води та на 0,29 грн. на 1 куб.м послуг водовідведення ( розрахунок здійснено виходячи з повних витрат діяльності та обсягам реалізації послуг всім споживачам), а до розгляду пропонується рішення щодо зменшення тарифів тільки  для населення.

Читать ещё:  «Ненавижу Укравтодор»: хакеры взломали сайт госагентства и пожаловались на дороги

Враховуючи вищезазначене, наголошуємо  заперечення до розрахунку тарифів  та пропонуємо повторно включити  до порядку денного на чергове  засідання виконкому питання  щодо встановлення тарифу на  теплову енергію (виробництво, транспортування  та постачання, яку надає ВП ЮУАЕС ДП «НАЕК «Енергоатом», та повернути оприлюднений 06.12.2018 проект рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради «Про коригування тарифів для населення на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, на теплову енергію, її транспортування, постачання та тарифів на послуги з централізованого постачання гарячої води, які надає комунальне підприємство «Теплопостачання та водо каналізаційне господарство» в місті Южноукраїнську» на доопрацювання з урахуванням вищенаведених зауважень.

Також, враховуючи особливості діючих  схем тепло-водопостачання та  водовідведення м.Южноукраїнська та з метою забезпечення гарантій встановлення державних регульованих тарифів на рівні економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання), пропонуємо надалі питання про затвердження річних планів діяльності з теплопостачання, водопостачання та водовідведення, встановлення тарифів для виробника та виконавця послуг, тобто для ВП ЮУАЕС та КП ТВКГ, вирішувати одночасно, що дозволить приймати рішення в однакових економічних умовах господарювання, неупереджено та більш відповідально на усіх рівнях та етапах роботи по розрахунку та встановленню тарифів.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *