Позачергова дев’ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася

Старосту для Іванівки та Панкратового вкотре не обрали. Поліція заспокоювала обурених селян. Депутатка розплакалася та покинула пленарне засідання. У виконавчих органах ради людей побільшає. Розповідаємо, як працювали народні обранці на дев’ятій позачерговій сесії міської ради 25 лютого.

Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
У сесійній залі звучить гімн України Автор: Олена Горох

Вдалося тільки з другої спроби

На пленарне засідання прибули 30 депутатів із 34. Мер оголосив, що у Лідії Паламарчук відпустка, у інших відсутніх народних обранців також є поважні причини. На сесії розглянуто п’ять питань порядку денного: три — основні, два — додаткові.

Градус напруги зашкалював із самого початку засідання, яке опинилося на межі зриву через непорозуміння між міським головою та депутатами. Порядок денний вдалося затвердити тільки з другої спроби на 38 хвилині. Це сталося після емоційних перемовин та включення двох додаткових питань:

  1. «Про внесення змін до складу виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради»
  2. «Про внесення змін до рішення Южноукраїнської міської ради Миколаївської області від 26.04.2012 № 560 «Про затвердження Порядку призначення керівників підприємств, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Южноукраїнська». На це рішення депутатів мер раніше наклав вето.
Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
Олександр Стоянов наполягав на пропозиціїї про включення додаткового питання для подолання вето Автор: Олена Горох

Знову пауза

Вже традиційно першим питанням було затвердження старости. До зали засідань знову завітали селяни з Іванівки та Панкратового на чолі з потенційним очільником їхньої громади Віктором Семеновим. Та, не зважаючи на підтримку людей, депутати проголосували наступним чином: за – 15, проти – 1, утрималися – 14, тому рішення не прийнято.

Цікаво, що Сергій Снітков дотримав свого слова, яке дав минулої сесії. Він пообіцяв проголосувати за кандидатуру пана Семенова, якщо той надасть всі землевпорядні документи. Так і сталося: папери передані, голос за Семенова відданий.

Читать ещё:  В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
Віктор Семенов звітує перед депутатами Автор: Олена Горох

Валерій Онуфрієнко повідомив, що на посаду старости з’явилися ще два претенденти – Олександр Кольчак (ексзаступник Віктора Пароконного) та Ігор Латій (колишній заступник Миколи Коляди). Ці кандидатури поки що мер не ставив на голосування. Їх мають спочатку розглянути депутатські комісії, тому міський керманич знову взяв паузу до наступної сесії.

Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
Депутатка оборюється неправдивим чуткам Автор: Олена Горох

Селяни вкотре погрожували депутатам розправою, проклинали та нецензурно лаялися. Роздратованих людей заспокоювала поліція, яка прибула до сесійної зали за викликом. Антоніна Ананченкова образилася на звинувачення збоку очільника громадської організація «Стоп – корупція». Вона вважає, що в інтернеті розповсюджується неправдива інформація про неї. Депутатка не змогла стримати сліз та пішла з засідання.

Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
Поліцейські дуже тактовно робили зауваження селянам
Автор: Олена Горох

Розширили штат та внесли зміни до бюджету

За проєктом рішення, у виконавчих органах Южноукраїнської міської ради штат мав збільшитися на 29 одиниць. Але після обговорень в постійних комісіях та на погоджувальній раді пропозиції урізали до 5,5.

Разом з тим перед сесією депутати несподівано отримали новий варіант — 7,5, який не підтримали. Врешті-решт зійшлися на 5,75. Отже в штатному розкладі було 217, а стало 222,75.

Питання про внесення змін до бюджету на 2021 рік викликало тривале та активне обговорення. Бюджетна комісія попередньо збиралася двічі, щоб детально розібратися у доцільності розподілу коштів громади на ті чи інші напрямки. Принципи нового підходу до використання грошей озвучила депутатка Анжела Савастру:

-У міста є багато проблем. Треба визначитися із соціально-економічним розвитком, бо якщо ми зараз знову по копійці розтягнемо бюджет, то не зробимо дороги, освітлення, капітальні ремонти.

Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
Пані Савастру пояснює свою позицію щодо коштів громади
Автор: Олена Горох

Попередньо заявлена потреба на утримання бюджетних установ сягала практично 14 мільйонів. Проєктом пропонувалося спрямувати більше 8 млн грн, у підсумку проголосували за майже вдвічі меншу суму — 4 млн 372 тис. грн..

Читать ещё:  Комитет Рады не поддержал представление Шмыгаля об отставке Степанова

На півтора десятка міських програм спрямували 35 млн 239 тис. грн.

Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
Тетяна Гончарова відповідає на питання щодо розподілу бюджетних коштів
Автор: Олена Горох

Протокольні доручення

Пропозиція Миколи Пелюха розірвати угоду з охоронною фірмою, яка працює у вихідні та святкові дні на міському кладовищі, залишилася не підтриманою. Рада дала протокольне доручення провести службову перевірку виконання договірних зобов’язань.

Наприкінці пленарного засідання секретар ради пан Пелюх запропонував надати ще одне протокольне доручення щодо доцільності розміщення 40 млн грн нерозподілених бюджетних коштів на депозитному рахунку «Укрексімбанку» під 6% річних. За першої необхідності ці гроші можна буде зняти. Таким чином громада додатково поповнить свій бюджет.

Позачергова дев'ята сесія міської ради була емоційною та ледь не зірвалася
Компроміс знаходити важко, але можливо Автор: Олена Горох

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *