В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.

На жаль, більшість туалетних кімнат місцевих навчальних закладів досі перебувають в жахливому стані: немає ані перегородок, ані дверей. Вбиральні майже не оснащені засобами гігієни та потребують капітального ремонту. Як результат, діти соромляться, терплять, відпрошуються з уроків додому, лише щоб не стикатися зі шкільними туалетами.

Показник загальної культури суспільства – стан його громадських вбиралень. На жаль, більшість туалетів у закладах освіти нашого молодого та сучасного міста (принаймні багатьом так здається) виглядають саме так, як на фото.

В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Вбиральня для хлопчиків в школі №3. І це ХХІ століття, вік нових технологій! Автор: Діана Данько

Батьки в Южноукраїнську з подивом сприймають бажання своїх чад перевестися, наприклад, з четвертої чи третьої шкіл до другої. І це незважаючи на те, що з п’ятого мікрорайону до другого не так вже й близько. Але діти згодні щодня ходити далеко від свого будинку, тільки б в навчальному закладі були нормальні туалети з кабінками.

Вам здається це диким та неймовірним? Але така реальність.

Що кажуть учні?

Про болісну проблему розповіли ЮжкаNews.City учні южноукраїнських загальноосвітніх шкіл та гімназії.

Слава, 14 років, школа № 3

— Стосовно ситуації в туалетах, хочу сказати, що не вистачає кабінок. У нас працює тільки два туалети, де лише одна жіноча кабінка. Це незручно, тому що багатьом хочеться особистого простору, а туди постійно хтось заходить. Мені це некомфортно. Ми звикли, що у нас школа вся розмальована, гарна, а туалети виглядають, начебто їх взяли з 90-х. Я б хотіла, як у другій школі: там три туалети, в кожному по три кабінки.

В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Вбиральня для дівчат в школі №3 Автор: Діана Данько

Настя, 13 років, школа № 2

— У школі раніше в туалетах не було перегородок, це мені не подобалось. Черги утворювалися постійно. Зараз краще: є кабінки. Умови нормальні, тому особливих претензій немає.

Данил, 17 років, школа № 3

— Мінус туалету в тому, що немає навіть якихось стінок, просто три діри. Це не приємно. Ще б вентиляцію якось змінити, бо між поверхами постійно смердить, коли хтось курить. І чи можна якось вирішити питання зі змивом, щоб самому змивати, коли треба, а не тоді, коли їм самим захочеться?

Златослава, 8 років, школа № 3

— Не можна сходити в туалет нормально. Не зручно, що кабінок немає. Я часто ходжу в туалет на уроках, коли старшокласників менше. Ще мені не подобається, що тримач для паперу є, а паперу зазвичай немає. Хочу, щоб були папір і кабінки: це буде нормально.

Читать ещё:  Как избавиться от "проклятия отпуска". Рекомендации от Deutsche Welle
В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Вбиральня для дівчаток (молодші класи) в школі №3 Автор: Діана Данько

Артур, 15 років, школа №4

— Ну, можна було б зробити якісь кабінки, бо трохи соромлюся. Коли руки помив, потрібні якісь сушарки чи папір, щоб витерти. Мило теж іноді є, іноді немає. Ремонт можна зробити, бо десь плитка відбита, десь дірка на стіні.

Андрій, 11 років, школа №4

— Доводиться ходити на другий поверх, там неприємний запах, старшокласники курять. Іноді не буває гарячої води. Однокласникам моїм дуже незручно, неприємно, коли ще хтось є в туалеті, бо немає перегородок. Я б хотів, щоб були перегородки, туалетний папір та чим витерти руки.

Ярослав, 14 років, школа № 4

— Я незадоволений тим, що в туалеті можуть робити «свої справи» на підлогу. На стінах пишуть погані слова, образи, які навіть не зафарбовують. Трохи соромлюся, тому що немає перегородок. Потрібні кабінки та двері на клямках.

В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Туалетна кімната після ремонту в школі №4, для молодших класів Автор: ЮжкаNEWS.City

Ян, 14 років, школа № 3

— Я б хотів, щоб були хоч якісь кабінки, перегородки, бо так незручно. Таргани іноді бувають, раковини погані, крани можуть відвалитися. Навіть у стелі є діри. Якби міг, то зробив би ремонт.

В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Одна з вбиралень школи №3: засоби гігієни є, але підлога потребує ремонту Автор: Діана Данько

Артем, 11 років, школа № 4

— Коли йдеш до туалету, дуже незручно, що може хтось зайти. Тому доводиться ходити на уроках, поки людей у туалеті мінімум. Зручніше було б з кабінками, бо іноді навіть не хочеться зайвий раз туди заходити.

Юля, 12 років, школа № 4

— У туалеті немає кабінок, це мені не подобається. Ще там постійно брудно, неприємний запах, часто немає паперу. Наприклад, у першій школі є кабінки, нові унітази. Там взагалі всі туалети оновили. Прикро, що в нас такого досі не зробили.

В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Вбиральня для молодших класів в школі №4. Паперу немає, зате є сушарка для рук Автор: Діана Данько

Ваня, 13 років, школа № 1

— У нашій школі є перегородки, туалетний папір, мило, тому в мене немає претензій. Можливо, треба ще додати сушарки для рук, але це не обов’язково. Не всі миють руки.

Ельвіра, 12 років, школа № 3

— Що можу сказати з приводу туалетів? Погані вони в нас. Гарячої води немає, серветок, мила – теж. Підвіконня зламані, вікна брудні. Один єдиний нормальний туалет, і той у роздягальні. Він плиткою обкладений, є серветки та мило. А на другому поверсі унітаз у кабінці взагалі не працює, тому доводиться ходити на інші.

Коментар директорки ЗОШ №3 Олени Миколаївни КОКОЛ

– Проблема туалетів існує. І вже декілька років ми хочемо щось зробити з цього приводу, але потрібні капіталовкладення. У нас, коли переставляли вікна, було заплановано в одному чи двох туалетах зробити перегородки, але не вистачило коштів. Змінюється життя. Зараз діти більш сучасні, вони соромляться, якщо хтось поруч, і хвилюються, щоб ніхто їх не бачив. У нас є й окремі кабінки, вони спочатку призначалися для вчителів. Діти зараз ходять у ці туалети. Батьки порушують питання про те, щоб все ж таки зробити ремонт у туалетах і встановити кабінки. Минулого року вийшов новий санітарний регламент. Він вимагає, щоб у приміщеннях усіх шкіл були перегородки, туалети, зроблені у вигляді кабінок. На сьогодні у нашому місті більш-менш сучасні туалети є тільки у другій школі. Поки що ми стоїмо в планах нашої міської ради, бо тільки вона виділяє кошти на утримання закладів освіти. Ми писали декілька листів, і батьки порушували це питання. Думаю, наступного року або може й в цьому все ж таки знайдуться гроші, і туалети в школі будуть зроблені.

Читать ещё:  В Южноукраїнську днями вимкнуть опалення в будинках

Емілія, 16 років, гімназія № 1

— Самі туалети доволі старі. На них немає ніяких сидінь. По-друге, зовсім відсутні двері в кабінках. Коли в одному туалеті є, наприклад, одна дівчинка, то фактично зайняті всі чотири унітази: кожен намагається зачиняти двері, щоб ніхто більше не заходив. Утворюються черги. Перерви не вистачає. Стан туалетних кімнат також залишає бажати кращого. Труби періодично перефарбовують, але все одно це виглядає не найкращим чином. Хотілося б нормального освітлення в туалетах та перегородки з дверима, щоб обов’язково закривалися. Цього дуже не вистачає.

В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Туалетна кімната в гімназії №1. Чисто, акуратно, але без приватності Автор: Діана Данько

Коментар директорки гімназії № 1 Тетяни Павлівни КОЛОМІЙЧУК

— У нас не типова будівля, вона реконструйована з дитячого садочку, тому говорити про якісь абсолютні зручності в туалетних кімнатах не вдається. Єдине, що вдалося зробити – побудувати перегородки між унітазами. У гімназії сім туалетних кімнат, а саме службове приміщення, три туалетні кімнати для дівчаток, три – для хлопчиків. Час йде, і ми розуміємо, що вони потребують дуже серйозного капітального ремонту. Власне кажучи, як і всі інші приміщення, тому що гімназії цьогоріч влітку буде вже 22 роки. Ми її зберегли, хоча жодного разу ніяких ремонтів не робили. Вважаю, що ремонтні роботи потрібно починати саме з туалетів. Тим паче, дуже часто про це просили діти й батьки. Ми намагаємося відповідати новому санітарному регламенту облаштування закладів освіти, у якому чітко все прописано. Зараз це веління часу, людина має право бути захищеною в своїх фізичних потребах. Потрібні перегородки, кабінки, які зачиняються. Ми писали листи до міської ради, в управління освіти. Урешті-решт рік тому в управлінні будівництва було розроблено проєкт капітального ремонту наших туалетних кімнат. Передбачається повний демонтаж всього старого, нова плитка, нові вікна, двері й обов’язково – нові кабінки, сантехніка. Навіть у туалетах хлопчиків будуть встановлені пісуари. Цей проєкт дороговартісний, потрібно близько двох мільйонів гривень. Але маємо надію, що найближчим часом на одній із сесій міської ради буде прийнято рішення про перерозподіл бюджетних коштів і виділення грошей на реконструкцію. Нам це потрібно. Це настанова наших батьків і дітей, учнів гімназії. Приємно, що на сьогодні від влади є підтримка, а саме розробка цього проєкту і запевнення в тому, що туалетні кімнати будуть капітально ремонтуватися в 2022 році. Такі усні запевнення нам дають, а далі будемо домагатися, щоб вони були виконані.

Читать ещё:  Южноукраїнськ - ОСІННІЙ ЯРМАРОК - АФІША
В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.
Службовий туалет у гімназії №1. Навіть тут без приватності Автор: Діана Данько

Коментар депутатки Южноукраїнської міської ради Валерії ХЛОБИСТОВОЇ

— Десь рік тому я була в складі комісії, яка перевіряла закупівлі управління освіти. Перебуваючи у другій школі, була, м’яко кажучи, шокована від того, як там виконали ремонт туалетів: без перегородок, унітази на дуже близькій відстані один від одного. Пізніше ремонт доробили, поставили перегородки, двері.

Потім я потрапила в гімназію, розмовляла з директоркою, вона показала, як у них. Це жах! Там треба змінювати труби, унітази. Поруч зі спортзалом будуть оновлювати санвузол разом з душовою кабінкою. Перероблять вхід, розширять його для дітей, які тимчасово мають обмежені можливості. І цей туалет на першому поверсі буде передбачений саме для інвалідного візка, з поручнями, широкими дверима, якщо дитина з милицями.

Мова про те, що проєкт для гімназії вже готовий і пройшов експертизу. Його потрібно реалізувати цього року. Оголосять тендер і під час літніх канікул почнуться роботи, до першого вересня, щоб не заважати навчальному процесу. Це стосовно гімназії. І хочеться, як мінімум, третю і четверту школу теж включити в цей перелік.

Джерело

Один комментарий к “В Южноукраїнську дiти скаржаться на туалети в школах.

  • 29.01.2022 в 10:59
    Постоянная ссылка

    Дети унитазом не все пользуются, некоторые на пол, бумаги нет потому что они их мочат и кидают на потолок, мыло разливают на пол в туалете и катаются

    Ответ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *