З 1 жовтня жінки в Україні мають ставати на військовий облік: кого це стосується

Військовий облік для жінок в Україні є добровільним. Проте вже з 1 жовтня 2023 року жінки, які здобули медичну чи фармацевтичну спеціальність, будуть зобов’язані реєструватися у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Згідно з новим порядком військового обліку, жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою обліку, можуть стати на облік за власним бажанням. Адвокат Марина Бекало у коментарі ТСН.ua пояснила, які обов’язки будуть у жінок, які стануть на облік і чи їх випускатимуть за кордон.

Хто має стати на військовий облік

Взяттю на військовий облік підлягають придатні за станом здоров’я жінки віком від 18-60 років, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Варто зазначити, що взяття на військовий облік – не призов на службу.

Хто може стати на військовий облік за власним бажанням

Усі інші придатні за станом здоров’я жінки віком від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю, підлягають взяттю на військовий облік за їх бажанням.

Яких професій та спеціальностей це стосується

Перелік таких професій затверджено Наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313. Це юристи, психологи, ветеринари, бухгалтери, програмісти, менеджери, працівники банківської системи, секретарі, фотографи тощо.

«Якщо відкрити вказаний перелік, то жінки більшості професій підлягають взяттю на військовий облік, але за їхнім бажанням», — зазначила   Марина Бекало.

Як стати на облік жінкам

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється у ТЦК.

Необхідні документи:

  • заяву про взяття на облік;
  • паспорт чи ID-карта;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка щодо роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотографії 3х4.
Читать ещё:  Графік роботи консультативної поліклініки з 04.01.2021 по 06.01.2021

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особисту справу.

Далі вона має бути спрямована на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як у чоловіків: мають оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність – жінки мають ще пройти огляд у гінеколога.

Які обов’язки будуть у жінок, які стануть на облік

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками.

Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок та чоловіків.

Як щодо вагітних жінок

Законом встановлено, що винятком є ​​вагітні жінки та перебувають у декретній відпустці. Відповідно до статті 73 розкладу захворювань згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну та перебігу вагітності.

“Уже призвані під час мобілізації жінки військовослужбовці мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю (незалежно від перебігу та строку) та у зв’язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку”, – пояснила адвокат.

Чи потрібно самостійно йти до ТЦК СП

Згідно з п. 51 Постанови КМУ №1487, жінки, які здобули освіту за медичною чи фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в ТЦК СП, не отримували військово-обліковий документ, можуть працевлаштовуватися як невійськовообов’язані до кінця 2026 року.

Читать ещё:  З 1 жовтня комендантська година на Миколаївщині розпочинатиметься раніше

«Водночас роботодавці, які прийняли на роботу жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку, повинні повідомити про прийняття на роботу жінки відповідну ТЦК СП», — зазначила Марина Бекало.

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного ТЦК СП із метою взяття їх на облік військовозобов’язаних.

Чи зможуть жінки виїжджати за кордон

Обмеження права на перетин кордону стосуються військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Жодних змін щодо обмеження у праві виїзду жінок, які перебувають на військовому обліку, поки що немає.

“Технічну можливість у військовослужбовців прикордонної служби перевіряти у пункті перетину кордону відомості про перебування жінок, які перетинають кордон, на військовому обліку немає через відсутність доступу до такої інформації. Вимагати у жінок дипломи у пункті перетину про здобуту освіту підстави також немає”, – пояснила адвокат.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *