Договору з Росією про транзит газу не буде, — Галущенко

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив про те, що після завершення контракту на транзит газу з Росією Україна не вестиме переговори про його продовження.

Про це він сказав в інтерв’ю Українській службі Голосу Америки .

Дія контракту, який передбачає транзит Росією до Європи через територію України, спливає наступного року, і його продовження залежатиме від того, чи зможе Європа обійтися без російського газу, заявив міністр. Він додав, що Україна не виступатиме стороною переговорів із Росією щодо можливого продовження транзиту. Галущенко висловив сподівання, що наступного року Європа зможе диверсифікувати постачання і не потребуватиме російського газу взагалі.

“По-перше, ми точно не будемо стороною переговорів із росіянами, і це цілком очевидно, а по-друге, я думаю, що наступний рік буде показовим з погляду можливості Європи функціонувати взагалі без російського газу. Я бачу всі передумови, щоб це сталося”, – заявив міністр. Він нагадав заяву єврокомісарки Кадри Сімсон про те, що Європа прагне взагалі позбутися російського газу.

Міністр також зазначив, що поки що зарано прогнозувати, що відбудеться наступного року через непередбачувану агресивну політику Росії.

“Ми ж маємо справу з росіянами – вони можуть припинити дію цього контракту будь-якого дня. Це цілком очевидно, що це не пов’язано із юридичними формальностями”, – додав Галущенко.

А ось Україна вже цієї зими може відіграти значну роль у забезпеченні стабільності ринку газу в Європі, зазначив міністр. Незважаючи на війну, європейські компанії продовжують зберігати газ в українських газосховищах, і цей тренд, на думку міністра, лише зростатиме.

“Я впевнений, що найближчого місяця буде лише збільшення обсягів закачування газу, а це означає, що Україна – надійний партнер навіть під час війни. По-друге, це те, що Україна здатна забезпечити безпеку постачання для Європи, і це важливо”, – додав міністр.

Джерело

Читать ещё:  В Николаеве с сегодняшнего дня на 22,5% повысился тариф на воду

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *