Директор інтернату на окупованій території: історія героїчного порятунку дітей від депортації до Росії

Директорка інтернату, який опинився в окупації з березня 2022 року, змогла врятувати дітей від депортації в РФ.

Про героїчний вчинок Наталі Луцик повідомляє «Радіо Свобода».

Мова йде про Новопетровську спецшколу Баштанського району. Село Нову Петровку ВСУ звільнили восени. Перед контрнаступом ВСУ російські окупанти примусово вивезли дітей до Росії. Наталі Луцик не змогла кинути своїх вихованців — жінка разом з чоловіком поїхала з дітьми.

  • Це — не робота. Це моє життя. Я 32 роки працюю в цьому закладі. 32 роки з дітьми. Я навіть не уявляю, як можна було їх залишити. Є втікачі члени колективу, які залишили все і поїхали. А ми вдвох. Хоча я Валерію і говорила, ми в громадянському шлюбі: «Ти вільний, це моя доля, моя посада». Він сказав: «Ні», — поділилась Наталія.

Допоки була можливість, Наталія з чоловіком і дітьми залишалась у підвалі інтернату. Жінка розповіла, що окупанти кілька разів приходили в інтернат. Вони були з закритими обличчями і автоматами. Спочатку вони переконували дітей добровільно поїхати «на оздоровлення», але діти відмовлялися, розуміючи, що відбувається в країні. Перед наступом про добровільну «евакуацію» розмова вже не йшла — окупанти наказали, давши директору вибір — залишатися або їхати з дітьми.

Наталія з чоловіком вирішили їхати. Спочатку їх привезли до Херсонської області, а потім – уже до Росії. Їх вивезли до санаторію в Краснодарському краї, де було близько 500 дітей, яких забрали з Херсона.

Жінка підтримувала дітей і пообіцяла в будь-якому разі вивезти їх з РФ.

У кінці кінців їм вдалося втекти з Росії завдяки американським волонтерам. Деталі цієї операції Наталія не розголошує.

Читать ещё:  Южноукраинск - Помогите опознать вандала. Видео.

Дітей зустріла Грузія. На даний момент діти продовжують перебувати там.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *