Мовний омбудсмен Тарас Кремень висловив сподівання, що міста Южноукраїнськ та Первомайськ будуть перейменовані

Мовний омбудсмен Тарас Кремень висловив сподівання, що міста Южноукраїнськ та Первомайськ будуть перейменовані. Це стало можливим після того, як президент України Володимир Зеленський підписав два закони, що стосуються утвердження української мови та ідентичності. Один з законів, що стосується деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України, дозволить очистити топоніми від символів Радянщини та насильницького русифікації українських топонімів. Зокрема, серед таких назв є Южноукраїнськ та Первомайськ.

Мовний омбудсмен наголошує на важливості приведення назв населених пунктів до стандартів державної мови та вимог мовного закону, а також відображення в них символів національної історії та культури. Він назвав кілька інших міст, які також потребують перейменування, такі як Південний, Луч, Надежівка, Переводчиково, а також козацькі Богополь, Голта, Орлик, Гард, Соколи, та інші.

Закон також передбачає, що назви об’єктів топоніміки населених пунктів, такі як сквери, бульвари, вулиці, провулки, спуски, проїзди, проспекти, площі, набережні, мости та інші, повинні бути виконані державною мовою.

Читать ещё:  Как получить пенсию умершего родственника: что для этого нужно

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *