Зеленський: окупанти замінували дамбу Каховської ГЕС та планують історичну катастрофу

Президент Володимир Зеленський заявляє, що росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської гідроелектростанції та планує вчинити теракт під чужим прапором.

Про це Зеленський розповів у  зверненні  до Європейської ради.

«Росія свідомо створює ґрунт для масштабної катастрофи на півдні України. Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської гідроелектростанції.

Це один із великих енергооб’єктів. Дамба цієї ГЕС утримує обсяг близько 18 мільйонів кубічних метрів води. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиниться понад 80 населених пунктів, включаючи Херсон. Сотні тисяч людей можуть постраждати.

Можливе зруйнування забезпечення водою значної частини півдня України. Цей російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження – вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища. Навіть роботу каналу, який збудовано для постачання води до Криму і про який періодично нібито «пікуться» в Москві, буде повністю зруйновано. Ось це справжнє ставлення Росії до нашого українського Криму.

А загалом руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного цього російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою», — сказав він.

Зеленський заявив, що Росія вже підготувала все, щоб здійснити цей теракт.

«Українських працівників викинули з Каховської станції – там лише російські громадяни. Вони повністю контролюють станцію. Треба негайно діяти, щоб Росія не мала змоги реалізувати цю катастрофу», – сказав він.

Він закликав направити міжнародну спостережну місію на Каховську ГЕС, повернути туди український персонал та забезпечити негайне та професійне розмінування агрегатів та греблі.

«Росія робить це, щоб зробити чергову операцію під фальшивим прапором — зробити теракт і звинуватити в цьому Україну», — заявив Зеленський.

Джерело

Читать ещё:  В Николаевской области жители поселка перекрыли дорогу: требуют ее ремонта

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *