Миколаївські громадські діячі вирішили зробити Миколаївську область по-справжньому безбар’єрною

Нещодавно на Миколаївщині стартував проєкт «Українці без бар’єрів». Його ініціатором стала Ольга Криницька, голова Благодійного фонду «Індіго», виконавцями – актори театру «Покоління» Миколаївського муніципального академічного коледжу. Партнер – Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва. Заходи проводяться за підтримки управління молоді та спорту Миколаївської обласної військової адміністрації..

Проєкт націлений на підтримку та популяризацію достатньо нового аспекту державної політики України: у 2021 році було прийнято Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору, розроблену в рамках ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» та виконання Указу Президента України. Стратегія розрахована до 2030 року та передбачає усунення бар’єрів у шести основних напрямках: фізичний, суспільний (громадянський), економічний, освітній, цифровий, інформаційний. Метою низки заходів, організованих миколаївцями, є підвищення рівня безбар’єрної грамотності у суспільстві, формування етики взаємодії з різними людьми, подолання шкідливих соціальних та культурних норм, толерантних щодо некоректного ставлення до інших.

Перший захід у рамках проєкту «Українці без бар’єрів» відбувся у Миколаєві 22 травня. 12 червня взяти участь в обговоренні важливої ​​для суспільства теми отримали можливість і мешканці Вознесенська. Основною частиною аудиторії стали діти віком від 7 до 15 років. Вони продемонстрували зацікавленість темою, поінформованість про бар’єри у житті, поділилися своїми власними проблемами, переважно скаржилися на буллінг з боку оточуючих. Молоді учасники брали активну участь у театралізованих інтерактивних дійствах, приміряли на себе ролі, розіграні перед обговоренням акторами – сліпого Дону, старенької Малу, що пересувається на колясці, та Еллен, дівчину, яка страждає на зайву вагу.

Співорганізатором заходу у Вознесенську виступила Наталія Юрпільська – директорка Центру дитячої та юнацької творчості, на базі якого відбувся показ. Перед початком до дітей звернулися, окрім організаторів, почесні гості – виконувач обов’язків директора Вознесенського центру правової допомоги Петро Гнатюк, начальник відділу управління соціального захисту Вознесенської міської ради Катерина Бузилова. Вони наголосили на важливості запропонованої теми та закликали дітей бути гідними громадянами нашої держави, поважаючи один одного, пропонуючи дружню допомогу та підтримку.

Читать ещё:  В Николаеве для 11-летней девочки ищут семью

Наступний захід у рамках проєкту миколаївці планують провести у Кір’яківській сільській бібліотеці.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *