Украинские ТЦК получили расширенные полномочия по выдаче повесток и составлению протоколов нарушений военного учета

У квітні цього року Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка розширила повноваження територіальних центрів комплектування (ТЦК). Тепер вони можуть вручати повістки військовозобов’язаним де завгодно, незалежно від місця їх перебування на військовому обліку. Відповідно, протоколи про порушення правил військового обліку також можуть складатися скрізь.

Якщо раніше адміністративний протокол про порушення військового обліку міг складати тільки ТЦК, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, то з прийняттям постанови це зможуть робити будь-який ТЦК незалежно від місця реєстрації порушника.

Юрист Владислав Юрчак пояснив, як це виглядає на практиці. Наприклад, особа зареєстрована на обліку в Києві і перебуває в Ужгороді, де їй вручають повістку. За цією повісткою їй потрібно з’явитися в ужгородський центр комплектування в зазначений на повістці час для уточнення військово-облікових даних. Однак військовозобов’язаний не з’являється вчасно до ТЦК.

У такому випадку керівник ужгородського ТЦК та СП накладає на людину адміністративне стягнення за ігнорування повістки та невідвід ТЦК. Юрчак зауважив, що норми КУоАП не містять вказівок щодо необхідності дотримання будь-яких принципів територіальності.

Читать ещё:  На Южно-Українській АЕС завершено ремонтну кампанію 2020 року

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *