Росія програла найбільшу танкову битву війни, — NYT

Тритижнева битва на рівнині поблизу шахтарського містечка Вугледар стала найбільшою танковою битвою за всю війну з РФ і повним провалом для росіян.

Про це йдеться у статті  The New York Times .

РФ повторила торішню помилку

Росія не тільки не змогла захопити Вугледар, а й припустилася тієї ж помилки, яка коштувала Москві сотень танків на початку війни. Росіяни знову наступали колонами техніки, яку українські військові знищували із заздалегідь підготовлених засідок.

Вибухнуті на мінах, уражені артилерією або знищені протитанковими ракетами, обвуглені корпуси російської бронетехніки тепер усіяні на полях поблизу Вугледару.

За даними ЗСУ, російська армія втратила не менше 130 танків та БТР під час наступу на Вугледар.

Російським військам недостатньо досвіду, оскільки багато елітних підрозділів було знищено після попередніх боїв. Заповнювали втрати мобілізованими. Однією з ознак того, що Росії не вистачає досвідчених командирів танків, є те, що українські солдати заявили, що вони захопили медика, якого росіяни перепризначили керувати танком.

Замість танків тепер – піхота

Російська армія десятиліттями міфологізувала танкову війну через спогади про перемогу над нацистами у Другій світовій війні. Заводи в Уральських горах випустили тисячі танків. У Вугледарі минулого тижня Росія втратила стільки техніки, що змінила тактику і вдається лише до піхотних атак.

Як українські захисники палили техніку РФ

Лейтенант Владислав Баяк, командир 1-го механізованого батальйону 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців розповів виданню про те, як ЗСУ змогли завдати окупантам таких тяжких втрат.

За його словами, засідки були фірмовою тактикою України проти російських бронетанкових колон із перших днів війни. ЗСУ вивчали дороги, а потім чекали на російські танки.

Баяк на відео з безпілотника помітив першу колону з близько 15 танків і БТР.

Читать ещё:  Не виключено повну евакуацію Києва у разі відмови електромереж, - NYT

«Ми були готові», — сказав він. «Ми знали, що щось подібне станеться».

У посадках вздовж полів ховалися протитанкові групи, озброєні американськими «Джавелінами» та українськими ПТРК «Стугна-П».

Ґрунтову дорогу залишили вільною від мін, тоді як поля поряд були заміновані, щоб спонукати росіян наступати, не даючи танкам розвернутися, коли пастка була створена.

Найбільш уразливою колона танків, за словами лейтенанта Баяка, стає після того, як починається стрілянина і водії в паніці намагаються розвернутися — виїжджаючи на заміновану узбіччя. Підірвані транспортні засоби тоді стають на заваді, сповільнюючи або зупиняючи колону. У цей момент українська артилерія відкриває вогонь та знищує решту техніки.

В одному випадку українське командування завдало удару HIMARS. Вони зазвичай використовуються за нерухомими цілями, такими як склади боєприпасів або казарми, але також виявилися ефективними проти танкової колони. Українці також стріляли з американських гаубиць M777 та французьких САУ CAESAR, а також з інших західних зброї.

«Ми знищили багато російської техніки. Що вони зробили не так? Це те, що прийшли в Україну», — каже український танкіст, який також брав участь у засідках.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *