«Повістку треба чекати всім військовозобов’язаним чоловікам», — головний військком Києва про мобілізацію

Напередодні 24 жовтня, коли виповниться 8 місяців від дня повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну, журналіст ТСН.ua поспілкувався з начальником Київського міського центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомату) полковником Юрієм Максимовим. Він розповів про можливі варіанти та масштаби мобілізації, про рейди з виявлення порушників комендантської години та що чекає на тих, хто ігнорує повістки.

Вручення повісток у магазинах, торгових центрах, на блокпостах – це законно?

Немає заборон на місце вручення повісток. Ні одної. У законодавстві не зазначено, що оповіщення можливе, наприклад, виключно на домашню адресу, або на роботі, або в місці відпочинку. Закон говорить про оповіщення шляхом вручення повістки. Все.

Якими мають бути дії людини після отримання повістки?

Після отримання повістки військовозобов’язаний повинен прибути до центру комплектування для уточнення біографічних та облікових відомостей. Тобто прізвище, ім’я, по батькові, склад сім’ї, домашня адреса, номер телефону, спеціальність, місце роботи, чи є підстави, які можуть дати право на відстрочку від призову з мобілізації. Якщо з’ясовується, що немає відстрочки, обов’язково проводиться медичний огляд. Якщо під час проходження огляду громадянин заявляє про хвороби та підтверджує це документами, його направляють до сімейного лікаря. Той, у свою чергу, направляє до профільного фахівця. Залежно від остаточного висновку громадянин визнається або придатним, або непридатним, або обмежено придатним до служби.

Якщо людина одержала повістку, але не з’являється. Яка відповідальність передбачена зараз?

За ухилення від військової служби під час мобілізації передбачено кримінальну відповідальність до 5 років позбавлення волі.

Чи можуть мобілізувати телефонним дзвінком?

Повідомити телефоном – таке допускається, але сам призов – це юридична процедура. Це рішення начальника ТЦК, яке оформлюється відповідним наказом. Тобто медичний огляд, професійно-психологічний відбір та сам призов.

Чи є потреба проводити мобілізацію далі?

Існує потреба у доукомплектуванні, доповненні. Ми маємо збільшувати свій потенціал, нарощувати складову. Усі ми бачимо, що наше військо на певних напрямках упевнено веде наступальні дії. Звичайно, ми повинні мати велику кількість особового складу сил оборони. Я вважаю, що мобілізація продовжуватиметься. Це необхідність.

Читать ещё:  В Киеве на руке у первоклассницы взорвались смарт-часы: ребенок госпитализирован

Як відбуватиметься мобілізація далі, у 2023 році? Що на нас чекає?

На нас чекає перемога, знищення ворога та звільнення рідної землі. Дай Боже, щоб це було у 2023 році. Я так думаю, що мобілізаційні заходи будуть проводитись, це потреба. Поки ми воюємо – маємо гарантовано мати особовий склад не лише для оборони, а й для наступу, щоб звільнити наші землі.

Кого мобілізують і кому слід очікувати на повістку?

Повістку слід очікувати всім військовозобов’язаним особам чоловічої статі віком до 60 років. Тобто тим, хто є військовозобов’язаним.

Якщо Росія мобілізує 1 мільйон людей, чи буде в нас тотальна мобілізація?

Ми зараз перебуваємо на найвищому ступені мобілізації. Вона може бути або частковою, або загальною. Юридично. Просто може бути народне повстання. Таке, як було на початку війни – люди масово йшли до тероборони, створювали загони. Я знаю, що була маса людей, маючи мисливську зброю та дозволи на неї, маючи лише пристрої для відстрілювання гумових куль – усі вони приєднувалися до тероборони та інших підрозділів.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *