В Україні серед підлітків поширюється небезпечний тренд – їдять мухомори

У Рівненському обласному центрі контролю та профілактики захворювань при МОЗ України розповіли про шокуючу тенденцію серед підлітків вживати гриби мухомори «на спір» або для відео в TikTok.

Про це відомство пише у Facebook.

«Щорічно в Україні через отруєння грибами гинуть або потрапляють до лікарень сотні людей. У грибний сезон – це закономірне явище. Хотілося б звернути увагу на отруєння саме мухомором. На наших землях з давніх-давен мухомор використовували тільки для знищення мух, клопів та інших комах. Звідси і походить назва – мухомор», — йдеться у повідомленні.

У центрі шоковані тим, що у XXI столітті люди вдаються до альтернативних методів лікування серйозних захворювань, вживаючи мухомори у сирому вигляді.

«Людина свідомо їсть отруйний гриб з метою лікування – це просто якась казуїстика. Шокує також тенденція серед підлітків їсти мухомор «на спір» або для відео в TikTok. Ці гриби вживають і для отримання галюциногенного ефекту», — додали там.

Медики нагадують, що отруйні речовини, що містяться в мухоморі – мускарин, мікоатропін, отрута мухи – вражають печінку, нирки, центральну нервову систему, викликаючи ряд серйозних симптомів, а у важких випадках – незворотні процеси в організмі. Смертельні наслідки відбуваються в 2-3% випадках, наступають через 6-12 годин при великих кількостях з’їденого гриба. Деякі види мухомора призводять до отруєння, симптоми якого проявляються надто пізно, коли людині майже неможливо допомогти.

Джерело

Читать ещё:  В Україні після отримання Томосу зміниться дата святкування Різдва

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *