Запорізька АЕС відновила з’єднання з енергосистемою України

Запорізька атомна електростанція відновила з’єднання четвертої лінії зв’язку з енергосистемою України. Однак усі шість енергоблоків АЕС залишаються відключеними.

Про це повідомила прес-служба Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ).

У прес-релізі нагадали, що Україна сьогодні проінформувала МАГАТЕ про те, що Запорізька АЕС тимчасово втратила зв’язок з останньою зовнішньою лінією електропередачі, що залишилася в робочому стані, на 750 кіловольт (кВ). І що найбільша в Європі атомна електростанція щонайменше двічі втрачала зв’язок з лінією електропередач протягом дня. Але зараз вона знову працює.

«ЗАЕС залишається підключеною до лінії 330 кВ від прилеглої теплової електростанції, яка може забезпечити резервне електропостачання у разі потреби», — заявили в МАГАТЕ.

Україна також поінформувала МАГАТЕ про те, що внаслідок відключення ЛЕП 750 кВ два діючі реакторні блоки ЗАЕС були відключені від електромережі та спрацювали їх системи аварійного захисту, при цьому всі системи безпеки залишилися в робочому стані. Усі шість енергоблоків залишилися відключеними від мережі та після відновлення лінії електропередач, повідомляє українська сторона.

Інформації щодо безпосередньої причини відключення електроенергії не було. Шестиреакторна ЗАЕС зазвичай має чотири зовнішні лінії електропередач, але три з них були втрачені раніше під час війни.

«Надійне зовнішнє електропостачання від мережі має важливе значення для забезпечення ядерної безпеки. Ця вимога входить до семи обов’язкових стовпів ядерної та фізичної ядерної безпеки, які генеральний директор МАГАТЕ позначив на початку конфлікту. На випадок відключення зовнішнього живлення на ЗАЕС, як і на інших атомних електростанціях по всьому світу, як і раніше, є дизель-генератори для забезпечення резервного живлення», — повідомили в агентстві.

Джерело

Читать ещё:  Военно-морские силы получают зенитно-ракетную часть в Очакове

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *