Южноукраїнськ — ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗНЕСЕННЯ ТА ОБРІЗАННЯ ДЕРЕВ У МІСТІ

Шановні мешканці міста! Звертаємо вашу увагу на важливе питання правильного проведення обрізання та знесення зелених насаджень у місті, та знайомимо з правилами проведення таких робіт, які регламентується законодавством.

Багато хто уже стикнувся із «самовільним» обрізанням або знесення дерев і кущів у дворах житлових будинків та на вулицях міста. Тож як розібратися, чи законно це було зроблено, і як належним чином провести такі роботи?

Слід розпочати з того, що зелені насадження – це невід’ємна частина міського середовища та важлива естетична його складова. Вони створюють нам комфортне перебування будь-де: на роботі і вдома, а особливо — у дворах будинків та на вулицях міста. Саме тому таке важливе значення має збереження зелених насаджень та забезпечення їх здорового розвитку і росту.

Догляд за зеленими насадженнями проводить балансоутримувач – відповідно до п. 5 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах України, затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 № 105 (далі — Правил).

В Южноукраїнську балансоутримувачем зелених насаджень в місцях загального користування (парки, сквери, бульвари, вулиці міста) визначено комунальне підприємство «Служба комунального господарства». На прибудинкових територіях відповідальними за догляд за зеленими насадженнями є комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об’єднання» та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

У разі необхідності проведення будь-яких робіт стосовно зелених насаджень (п. 13.1. Правил) зацікавлений суб’єкт господарювання звертається з відповідною заявою до Центру надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська (далі — ЦНАП) для отримання висновку стосовно стану насаджень та дозволу на проведення певного виду робіт.

При знесенні зелених насаджень керівним документом є Порядок видалення дерев, кущів, газонів, і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1045 від 1 серпня 2006 р. (далі — Порядку). Згідно з даним нормативним актом, лише на приватній ділянці можна зносити зелені насадження без відповідного дозволу. Стосовно інших територій — необхідне оформлення такого дозволу шляхом звернення до виконавчого органу міської ради.

Читать ещё:  Южноукраїнськ - Lexus у котловані

При обрізанні обов’язковим для будь-яких суб’єктів господарювання є дотримання норм, викладених у пунктах 9.1.10 — 9.1.13 Правил, які докладно описують сезонність та спосіб проведення робіт стосовно дерев і кущів.

Окремо, у зв’язку з актуальністю, слід розглянути проведення робіт стосовно утримання зелених насаджень на територіях ОСББ. Відповідно до ст. 10 ЗУ «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (№2866-ІІІ від 29.11.2001) питання про використання спільного майна, до якого відносяться і зелені насадження, відноситься до виключної компетенції загальних зборів. Тобто, лише після вирішення питання щодо зелених насаджень на загальних зборах можливе подання заяви до виконавчого органу міської ради. В подальшому роботи стосовно зелених насаджень виконуються із суворим дотриманням виданого висновку.

На вулицях, площах, бульварах міст роботи повинні проводитися спеціалізованими підприємствами, організаціями зеленого господарства, які укомплектовані спеціальною технікою та механізмами, кваліфікованими спеціалістами, на умовах договору з балансоутримувачем (п. 5.8 Правил).

Сподіваємося, що спільними зусиллями та відповідальним відношенням

 до зелених насаджень у місті ми збережемо та примножимо

 його затишність та красу!

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *