На ЮУАЕС джерела іонізуючого випромінювання використовуються з додержанням вимог

На Южно-Українській АЕС джерела іонізуючого випромінювання застосовуються з додержанням вимог законодавства у сфері безпеки використання ядерної енергії. Такого висновку дійшли експерти Південної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки (на правах самостійного управління), які 22-24 вересня провели планову перевірку підприємства.

Інспекцію проведено у 8 підрозділах: цеху теплової автоматики та вимірювань, службі головного метролога, відділі ліцензування, управлінні з питань аварійної готовності та реагування,  цеху радіаційної безпеки, службі контролю металу, навчально-технічному центрі, службі відомчого нагляду та пожежної безпеки. Комісія вивчила документацію, провела обходи виробничих дільниць і робочих місць, відвідала контрольовану зону АЕС.

У зоні уваги інспекторів були дотримання вимог законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки; виконання умов ліцензій і інших документів дозвільного характеру; забезпечення радіаційної безпеки і радіаційного захисту; рівень аварійної готовності та здатність до ліквідації наслідків радіаційної аварії. Окремими напрямками роботи комісії були функціонування систем підготовки, навчання та перевірки знань з радіаційної безпеки; впровадження програм забезпечення якості та систем управління діяльністю у сфері використання ядерної енергії та культури захищеності джерел іонізуючого випромінювання;  відповідність фактичного обсягу та характеристик таких джерел даним їх обліку та ін.

«Програма перевірки була насиченою, — каже голова комісії, начальник Південної держінспекції – заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Сергій Кобилінський. — Наша інспекція, як і всі регіональні інспекції, спеціалізується на перевірці роботи з джерелами іонізуючого випромінювання – радіонуклідними та генеруючими. Тож, перш за все, ми розглядали Южно-Українську АЕС не як атомну станцію, а як об’єкт, де використовуються зазначені джерела».

Висновки комісії викладені в підсумковому акті перевірки. У документі зазначено,  що діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання у ВП ЮУАЕС здійснюється в цілому відповідно до вимог національного законодавства та згідно з умовами відповідної ліцензії, стан радіаційної безпеки на підприємстві задовільний.

Читать ещё:  На ЮУАЕС почесних донорів побільшало. Фото.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *