На ЮУАЕС обговорили зміну терміну реалізації контракту зі S̆KODA JS a.s.

Реконструкцію кранів кругової дії в реакторних залах енергоблоків №1 і№2 ЮУАЕС перенесено на 2021 рік. Зміни до контракту внесли через карантин у країнах Європи, спричинений коронавірусом.

Під час ремонтної кампанії 2020 южноукраїнські атомники планували виконати перший етап реконструкції кранів кругової дії в реакторних залах 1 і 2 енергоблоків. Ця робота необхідна для приведення основного обладнання у відповідність до сучасних вимог безпеки, а також для впровадження на блоках технології Holtec, яка передбачає підготовку устаткування для поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Через пандемію, викликану коронавірусом, узгоджені контрактом терміни довелось переглядати. Комплектуючі для кранів виготовляють у декількох країнах Європи: у Словенії – механічну частину, в Чехії — електрообладнання, в Росії – систему управління і траверс.

 «Всі основні комплектуючі для кранів готові, виробники проводять попередні випробування, — доповів на нараді з керівниками Южно-Української АЕС очільник проєкту від компанії S̆KODA Ян Вімпел. Він прибув в Україну, на запрошення ЮУАЕС, щойно відкрили кордон з Чехією. –Через те, що тривалий час країни Європи були закриті для громадян інших країн, виникла тривала затримка у співпраці з нашими партнерами.  Чотири місяці ми не могли налагодити взаємну роботу з Litostroj Рower зі Словенії, отримати відвантажене обладнання. Наразі схожа ситуація з компанією «КомТех» з Росії. Їхніх фахівців наша країна не може прийняти. Кордони зачинені».

Провести приймальні випробування за участі замовників обладнання та представників усіх фірм-виробників  і досі проблематично. Та головне питання, заради якого керівник проєкту від S̆KODA особисто приїхав на ЮУАЕС, – визначення термінів погодження документації в контролюючих органах, зокрема, технічної специфікації та програм і методик приймальних випробувань. Від цих документів залежить вчасне виконання контрактних зобов’язань. Під час візиту також обговорювались  питання підготовки для Харківського інституту «Укркраненерго» вихідних даних, необхідних для розробки проєктно-кошторисної документації, та врегулювання з замовником проєктних рішень з облаштування кабельних зв’язків в гермооболонках енергоблоків.

Читать ещё:  На ЮУАЕС провели протиаварійне тренування

Підсумував результати наради заступник головного інженера з модернізації та реконструкції ЮУАЕС Андрій Біндюков: «Головної мети ми досягли, усі нагальні питання обговорили. Всі домовленості та  пропозиції, висловлені сьогодні, будуть відображені в протоколі. Добре, що участь у нараді брали також представники ВП «Атомкомплект», дирекції з виробництва НАЕК «Енергоатом», ВАТ «Укркраненерго». Крім того, представники цих організацій разом з фахівцями з компанії S̆KODA оглянули місце майбутньої реконструкції, оцінили масштаби, уточнили вихідні дані.

А щодо приймальних випробувань нового обладнання, сподіваємось, відрядження за виробничою необхідністю будуть в пріоритеті під час оформлення дозволів на проїзд. Принаймні, поки що Чехія приймає українців. Зі Словенією – складніше. Та в компанії Litostroj Рower запевнили, що спробують вирішити ці питання».

З огляду на ситуацію, реконструкцію полярних кранів енергоблоків №1 і 2 Южно-Української АЕС проведуть вже в наступну ремонту кампанію, у 2021-му році. За попереднім графіком енергоблок №2 буде виведено в плановий ремонт у травні, енергоблок №1 – на початку осені.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *