Відділ охорони навколишнього середовища ВП ЮУАЕС 30 років відповідальності за довкілля

7 вересня у відділі охорони навколишнього середовища ВП ЮУАЕС – колективне свято. Минуло 30 років з того часу, як на підприємстві засновано цей підрозділ. Хоч історія окремих його структурних одиниць почалася задовго до офіційної дати створення.

Відділ охорони навколишнього середовища ВП ЮУАЕС 30 років відповідальності за довкілляБудівництво потужного енергетичного комплексу на півдні України тісно пов’язане з питаннями охорони довкілля. Це один із небагатьох стратегічно важливих об’єктів держави, на якому ретельно прораховують питання природоохоронної діяльності.

Ще на стадії проєктування першого енергоблока атомної станції численними інститутами та проєктними організаціями проведено гідрометеорологічні спостереження місцевості, моніторинг поверхневих вод річок Південний Буг та Ташлик, детально проаналізовано всі натурні дослідження. До введення в експлуатацію першого мільйонника, у 1980 році, затверджено регламент спостереження за впливом на довкілля в зоні розташування АЕС. У той же час засновано хімічні лабораторії, уведено в експлуатацію гідрометеорологічну станцію. Постало питання про організацію спеціального структурного підрозділу, якому будуть підпорядковуватись усі організаційні роботи з оцінки впливу нерадіаційних факторів на довкілля зони спостереження АЕС.

До новоствореного відділу увійшла хімічна лабораторія відділу радіаційної безпеки та охорони праці, гідрометеорологічна станція. Набрано новий штат працівників у групу інженерної підтримки, що мала розробляти методологію роботи та політику діяльності у сфері екологічного управління.

Відділ охорони навколишнього середовища ВП ЮУАЕС 30 років відповідальності за довкілляНа відділ із 17 осіб було покладено завдання з планування, розробки, впровадження та оцінки заходів щодо охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів, контроль за дотриманням підрозділами атомної станції природоохоронного законодавства. За роки існування відділу проведено масштабну діяльність із адаптації вимог законодавства до технологічних процесів на підприємстві. Ця робота постійно вдосконалюється. «На сьогодні основним завданням є отримання всіх дозволів, які необхідні відповідно до чинного законодавства. Вимоги постійно змінюються, як і терміни їх виконання. Ми за цим слідкуємо, звітуємо в наглядові органи про їх дотримання і сьогодні маємо один дозвіл на спецводокористування на 5 водовипусків. Ми  унікальне підприємство, тому що в нашому складі працює Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС, інші проммайданчики такого досвіду не мають. Ми були першими з отримання дозволу по ТГАЕС, оскільки на той час каскад Дністровських ГЕС, Дністровська ГАЕС не мали ліцензії на спецводокористування», – розповідає Наталя Буйновська, начальник відділу охорони навколишнього середовища ВП ЮУАЕС.

Читать ещё:  Николаевские спортсменки стали бронзовыми призерами чемпионата Европы по велоспорту

Колектив пишається отриманням сертифікату міжнародного стандарту серії ISO 14000, що містить вимоги до системи екологічного управління, за якими проходить сертифікація. Сьогодні підприємство має також потрібні дозволи на стаціонарні викиди, ліцензію на поводження з нерадіоактивними відходами виробництва. Про проведену багаторічну роботу щодо їх інвентаризації з особливою гордістю розповідають у відділі. У розробленому положенні про поводження з усіма нерадіоактивними видами відходів, які утворюються на атомній електростанції, детально визначено порядок збирання, зберігання та передання відпрацьованих матеріалів. Колектив займається також просвітницькою роботою серед персоналу щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства, усвідомлення кожним  відповідальності перед довкіллям. Пригадує Дмитро Насипов, інженер з охорони навколишнього середовища I категорії ВОНС ВП ЮУАЕС: «Згідно зі звітом за 1997 рік обліку підлягали 9 видів нерадіоактивних відходів. 2 з них передавали спеціалізованим організаціям. Решта вивозилась на звалище. Завдяки роботі нашого відділу постійно вдосконалювалась система поводження з нерадіоактивними відходами, періодично проводилась інвентаризація, в результаті якої було класифіковано 66 різних видів відходів. За ініціативи ЮУАЕС 47 видів відходів сьогодні передаються до ВП «Складське господарство», 12 з яких є вторинним ресурсом і підлягають переробці».

Відділ охорони навколишнього середовища ВП ЮУАЕС 30 років відповідальності за довкілляСпеціалісти відділу аналізують та контролюють атмосферні опади, викиди атомної станції, вплив на водні ресурси за чітко встановленим регламентом. Група хімічного контролю поверхневих вод щотижня робить відбір проб води в визначених точках: з річки Південний Буг у районі підживлення Ташлицької водойми-охолоджувача,  біля паводкового водоскиду, у місці входу продувочних вод у Олександрівське водосховище і в контрольному створі нижче скиду. Додався також новий напрямок – Бакшалинське водосховище, яке має використовуватись у разі підвищення рівня Олександрівської водойми.

Звіт про якість води в зоні моніторингу ЮУАЕС надсилається до Миколаївського управління екології та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції, обласного лабораторного центру МОЗУ та Южноукраїнського міськрайоного відділу лабораторних досліджень, Державного агентства рибного господарства, Миколаївської ОДА. За час багаторічних спостережень наглядовими органами підтверджено, що стан водних об’єктів у зоні моніторингу ЮУАЕС відповідає міжсезонним показникам для рибогосподарських водойм.

Читать ещё:  Зеленский наградил орденами николаевских призеров Паралимпийских игр

Перед усім проби води, що відбираються в визначених місцях, проходять ретельне дослідження за 33 показниками в еколого-хімічній лабораторії ВОНС атомної станції. Кожна п’ята проба є контрольною. Якість виконання лаборантами хіманалізів перевіряється як у структурному підрозділі, так і зовнішніми установами.

Щорічно Український науково-дослідний інститут екологічних проблем м.Харків готує шифровані проби для лабораторії, за результатами перевірки надає контрольну довідку про якість виконаних робіт. Цей невеликий жіночий колектив вже неодноразово за результатами міжлабораторних досліджень ставав одним із кращих серед атомних електростанцій України.

Спостереження за гідрологічним режимом водних об’єктів ведуть працівники гідрометеорологічної станції. З перших днів її заснування тут працює Петро Чев’юк. Каже, зібрані дані працівники щодня передають начальникам зміни атомної станції, каскаду ГЕС-ГАЕС, далі показники надходять до Миколаївської філії державного агенства водних ресурсів України.

Минулої зими гідрологи практично не спостерігали сніжного та льодового покриву на річці. Кажуть, це наслідки глобального потепління. Раніше льодовий шар тримався щонайменше 2-3 тижні. На сьогодні ж Південний Буг залишився практично без запасів. Якщо витрати води в річці сягнуть менше 20% від середнього багаторічного показника, то почне формуватися гідрологічна засуха. Серпневі дані показали наближення до критичної межі.

Спеціалісти слідкують також за гідрогеологічним станом підземних вод у санітарно-захисній зоні АЕС. Це необхідно, аби вчасно виявити негативний вплив на будівлі та споруди підприємства.

Не менш важливими є приземні метеоспостереження, які забезпечують енергоб’єкти відомостями про метеорологічний режим у районі розташування ЮУАЕС, сповіщують про небезпечні явища. Працівники групи метеорологічних спостережень проводять вимірювання цілодобово щотри години, а за потреби навіть і частіше. За три десятиліття створена своя база даних, яка дозволяє зробити певні висновки про зміни клімату. Станційні метеорологи зафіксували в зоні розташування Южно-Українського енергокомплексу максимальну температуру +40º. Відзначають, що клімат за останні 12 років став більш сухим, посилився вітер, тепла пора року триває включно до середини жовтня.

Читать ещё:  За издевательство над родным отцом жителю Николаевской области грозит 2 года тюрьмы

Колектив відділу охорони навколишнього середовища сьогодні налічує 33 працівники. Багато з тих, хто стояв біля витоків створення відділу пішли на заслужений відпочинок. На 70% — це оновлений склад. У більшості своїй колектив представляють творчі жінки з вищою освітою, які виказують прихильність екологічним стандартам, надійні в роботі, добрі господині, матері. За три десятиліття у відділі народилося 37 немовлят. «Я вітаю всіх своїх колег з Днем нашого народження. Вітаю з тим, що протягом 30-ти років маємо хорошу творчу роботу, дружний колектив, добрі стосунки між собою. Тим, хто нещодавно прийшов до нас у відділ, бажаю любити свою справу так, щоб було цікаво ходити на роботу і реалізовувати свій потенціал. Бажаю процвітання нашому підприємству!» – привітала з 30-річчям своїх колег Наталя Буйновськаначальник відділу охорони навколишнього середовища ВП ЮУАЕС.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *