ПРАЦЮЄТЕ ЗА КОМП’ЮТЕРОМ? ВИМАГАЙТЕ ДОДАТКОВУ ВІДПУСТКУ! «КОМПОВІДПУСТКА»

Вже давно комп’ютер перестав бути для нас дивовижею. Зараз це незамінний помічник будь-якого офісного працівника. Та тільки, пропрацювавши цілий день із цим помічником, йдеш додому втомлений, з червоними, мов у кролика, очима. Адже не красотами лісів і полів милуєшся, а цифрами, літерами, графіками.

Але якщо дотримано усіх правил охорони праці щодо роботи з комп’ютером (ДСанПіН 3.3.2.007-98Правила № 65), таку роботу не розглядають як важку або шкідливу. У той же час про її особливий статус нам говорить п.58 розд. XXII «Загальні професії по усіх галузях господарства» Списку №1290-2. У ньому зазначено: працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, встановлену в п.1 ч.1 ст.8 Закону України «Про відпустки».

Мінсоцполітики в листах від 11.08.2014 р. № 348/13/166-14 і                     від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13 упевнено говорить, що можна сучасні персональні комп’ютери віднести до таких «машин»! Причому вид монітора, на якому працює працівник, для цілей надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці значення не має. Претендувати на додаткову відпустку за особливий характер праці (встановлену в п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки») неможуть працівники, тривалість відпусток яким визначено не цим законом, а іншими актами законодавства (наприклад, держслужбовці).

Перелік посад (професій), робота на яких дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці за роботу на комп’ютері, слід навести у колдоговорі (іншому нормативному акті роботодавця). Право на таку відпустку мають працівники, які фактично були зайняті на роботах з особливим характером праці (у нашому випадку — безпосередньою роботою з комп’ютером) не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників відповідної професії (посади) (п.7 Порядку № 16-2застосування Списку № 1290-2, затверджений наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16).

Вести облік часу, відпрацьованого в умовах з особливим характером праці, у зручній для себе формі — обов’язок роботодавця. До речі, атестацію робочих місць для надання такої щорічної додаткової відпустки не проводять. Максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером — 4 календарні дні за відпрацьований робочий рік. А от її конкретну тривалість зазначають у колективному або трудовому договорі. Важливо! «Комповідпустку» надають пропорційно фактично відпрацьованому часу. До розрахунку часу, що дає право на таку відпустку (далі — стаж), включають:

Читать ещё:  У Білгородській області вибухи, в мережі повідомляють про танки (відео)

— дні, коли працівник фактично був зайнятий роботою з комп’ютером не менше половини встановленої йому тривалості робочого дня;

— час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами та за особливий характер праці;

Не можна спочатку виплатити працівнику грошову компенсацію за частину відпустки, а потім надати йому саму відпустку (лист Мінсоцполітики від 25.06.2014 р. № 248/13/116-14).

Мінсоцполітики наполягає, що щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, передбачені законодавством, повинні надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку. Якщо цього не робити, роботодавцю може загрожувати штраф, а його посадовим особам, як мінімум, притягнення до адмінвідповідальності.

Причому не має значення, чи укладено колдоговір на підприємстві і чи передбачена у колдоговорі гарантія щодо встановлення працівникам таких відпусток (лист Мінсоцполітики від 11.08.2014р.                                № 348/13/166-14).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *