На Ташлицькій ГАЕС ремонтують трансформатор

На Ташлицькій ГАЕС проводиться  капітальний ремонт блочного трансформатора першого гідроагрегата. Розпочато роботи 16 червня, завершити їх мають за 42 доби,  27 липня. Ремонт самого гідроагрегата планується вже з наступного тижня.

Пристрій, який слугує для перетворення змінних напруги та струму, і є важливим елементом функціонування електричної мережі та гідроакумулюючої станції, проходити капітальний ремонт має раз на 12 років. Цього вимагають правила технічної експлуатації електроустановок. На трансформаторі гідроагрегата №1 капремонт проводиться вперше.

«Потрібно, щоб робота проводилась кваліфікованим персоналом, тими, хто пройшов навчання, знає влаштування трансформаторів. Для того, щоб виконати цей непростий ремонт, треба мати і спеціальне обладнання, якого в нас немає, тому ми  наймаємо підрядників», — розповідає Анатолій Ненько, майстер електричного цеху каскаду ГЕС-ГАЕС.

Капітальний ремонт вимагає повного розбирання обладнання, досить великої кількості операцій зі зняття показників і проведення вимірювань, заміни або відновлення зношених деталей, налагодження та випробування устаткування. Врешті-решт, всі параметри мають бути доведені до рівня технічних вимог для нового обладнання. Через старіння об’єктів розподільчих мереж останнім часом почастішали аварійні знеструмлення і недовідпуск електроенергії споживачам, тому держнагляд за цим напрямком посилено.

«Роботи виконувати встигаємо, трохи заважає нам дощова погода, але  працюємо згідно з графіком і поки що відставань не маємо»,- доповів заступник начальника електроцеху каскаду ГЕС-ГАЕС Микола Биков.

За ремонт самого гідроагрегата №1 на ТГАЕС планують взятися з 1 липня. Також на будівельний майданчик станції вже доставлено новий трансформатор для третьої гідромашини. Пристрій очікує на своє встановлення на штатне місце. Ввести в експлуатацію агрегат №3 Ташлицької ГАЕС гідроенергетики хочуть наступного року.

Додатково:

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих та використання надлишкової нічної енергії.

Читать ещё:  В Украине вводят новые правила получения водительского удостоверения

На даному етапі на Южно-Українському енергокомплексі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської потужностей. Основне призначення ТГАЕС — виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *