Атомпрофспілка інформує та застерігає

Міністерство енергетики та захисту довкілля України крок за кроком віддає на заклання атомну генерацію, яка для України є базовою і виробляє найдешевшу електроенергію, найбезпечнішу для екології, є гарантом енергетичної незалежності держави. Але в угоду яким «божкам»?! Викривлена модель ринку електричної енергії, який працює абсолютно не за ринковими принципами, адміністративно-політичне втручання в алгоритм продажу генерації НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», ТЕС, уся політика Міністерства у сфері енергетики нехтує державними інтересами й інтересами народу України, забезпечує зиски приватно-олігархічних структур. Так, за 2019 рік ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», монополія Ахметова, який унаслідок непрофесійних дій міністерства, стає олігархом № 1, дедалі більше нарощує вплив і збільшує свої статки, ДТЕК отримала прибуток в 7,9 млрд грн, тоді як державне підприємство НАЕК «Енергоатом» – 3,7 млрд грн, з яких 90% (3,3 млрд) – сплатила до державного бюджету.

До того ж, видобуток вугілля в Україні – справа підвищеного ризику. Видобуток ведеться подекуди на глибині більше 1 км в шахтах майже сторічної давнини з високою загазованістю пластів. Останні кілька років Україна посідає друге місце у світі після Китаю за смертністю на шахтах.

Собівартість видобутку вугілля в 2019 році становила 4,25 тис грн за тонну, тоді як індикативна вартість на потреби енергетичної галузі – 2,8 тис. за тонну. Коефіцієнт використання потужності на ТЕС не перевищує 40%, на атомних станціях становить 90%. ТЕС України було введено в експлуатацію з 1954 по 1977 рік, більшість пропрацювали більш як 50 років. Тому питання виводу з експлуатації відпрацьованих енергоблоків слід починати з теплової генерації. Однак, уряд підтримує застарілу, збиткову і практично приватну (!) галузь з височенною смертністю і шкодою для здоров’я за рахунок перспективної галузі, яка може забезпечити населення дешевою електроенергією, заробити гроші для країни і стати базою для наукових досліджень.

Читать ещё:  Южноукраїнський міський історичний музей. Режим роботи в літній період

Що означає знищення державної компанії «Енергоатом» для держави? Передусім, держава недоотримає податки. Уже багато років поспіль компанія входила у ТОП – 10 найбільших платників податків в Україні, була лідером за часткою сплачених податків. Знищення «Енергоатому» означає, що суттєво зросте ціна кіловата для кінцевого споживача, електроенергія стане дорожчою,. Зменшення долі атомної енергетики у сукупному енергобалансі збільшить частку сонячної і теплової генерацій, що у більшості належать приватним компаніям. Електроенергію АЕС по 56,7 копійок будуть заміщати електроенергією ТЕС по 1,80 грн і електроенергією ВДЕ по 5 грн за кВт-год. Постраждає не лише найбільший в Україні виробник дешевої електроенергії, а й уся українська економіка, українське населення. Працівники галузі недоотримають зарплатню. До речі, на Білоруській АЕС, яка, ще не працює, середня зарплата атомників у 3 рази вища, в Росії — у 5 разів, в Європі — ще вище. Це призведе до подальшого витоку з України атомників. За останні два роки ядерна галузь України вже втратила висококваліфікованих, у тому числі ліцензованих, фахівців близько двох тисяч осіб! А підготовка кваліфікованого фахівця для роботи на АЕС займає 8-10 років. Сотні молодих спеціалістів, випускників вишів, не матимуть місця роботи.
Україна ризикує в найближчі кілька років не тільки втратити своїх висококваліфікованих фахівців в атомній галузі, ядерну галузь, а й поставити під загрозу безпеку країни та її населення. Ядерно-енергетична галузь була гарантом сталого розвитку української економіки та суспільства. Наразі виконання сьогоднішніх вказівок міністерства означає у 2-3 рази збільшити зношення обладнання, а це – ЗАГРОЗА БЕЗПЕЧНІЙ ЕКСПЛУАТАЦІЇ.
Адміністративно-політичне втручання в роботу АЄС може призвести до ПОВТОРЕННЯ ЧОРНОБИЛЮ. Бо саме таке ВТРУЧАННЯ І ВКАЗІВКИ НЕПРОФЕСІЙНИХ КЕРІВНИКІВ призвели до вибуху на ЧАЕС 34 роки тому.

Читать ещё:  Теленовини ЮУАЕС від 14 06 19 Повний випуск

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *