На Южно-Українській АЕС завершено загальностанційне протиаварійне тренування. Фото

На Южно-Українській АЕС 24 травня завершилось спільне з Дирекцією ДП «НАЕК «Енергоатом» дводенне загальностанційне протиаварійне тренування з ліквідації УМОВНОЇ аварії. Плановий захід, який пройшов за участі представників зовнішніх організацій, мав на меті перевірку готовності системи аварійного реагування ВП ЮУАЕС до дій в разі виникнення аварії та до виконання заходів з евакуації персоналу.

Відповідно до програми навчань, на ЮУАЕС було змодельовано УМОВНУ комунальну аварію з частковим пошкодженням активної зони реакторної установки енергоблока №3, що супроводжувалось УМОВНИМ знеструмленням станції та УМОВНИМ радіоактивним забрудненням території.

Тренування проходило на повномасштабному тренажері третього енергоблока та безпосередньо на робочих місцях. При цьому БУДЬ-ЯКІ РЕАЛЬНІ ОПЕРАЦІЇ НА ДІЮЧОМУ ОБЛАДНАННІ НЕ ВИКОНУВАЛИСЯ.

За легендою тренувань, УМОВНА АВАРІЯ СТАЛАСЯ внаслідок складних погодних умов (ураган, сильний поривчастий вітер), які призвели до пошкодження відкритих розподільчих пристроїв 750 кВ, 330 кВ і 150 кВ та аварії в енергосистемі. Внаслідок зазначених подій УМОВНО ЗА ТРЕНУВАННЯМ відбулося повне знеструмлення атомної станції та відключення її трьох енергоблоків від мережі. Блоки №1 та №2 було переведено у безпечний стан. На третьому, ЗА УМОВОЮ НАВЧАНЬ, система забезпечення власних потреб енергоблока виявилася непрацездатною. Низка подальших подій (відповідно до тактичного задуму) призвела до УМОВНОГО виходу радіоактивних речовин  у навколишнє середовище.

УМОВНУ аварію було класифіковано як Комунальну, тобто таку, що її наслідки не обмежуються приміщеннями АЕС і проммайданчика, а поширюються на навколишні території. Усього програма протиаварійного тренування налічувала 10 ввідних умов, серед яких пожежа на резервній дизельній електростанції, наявність постраждалого з числа особистого складу пожежної частини, завали на маршруті пересування мобільних насосних станцій, необхідність вжиття заходів для радіаційного захисту та евакуації персоналу, радіаційного захисту населення тощо.

Читать ещё:  Поліція показала результати обстрілу Вознесенська: зруйновано будинки, постраждало сільгосппідприємство (фото)

Відповідно до затвердженого плану, тренування проходило протягом 2 днів. У ньому було задіяні штаб КАРМ (штаб керівника аварійними роботами на майданчику), оперативний персонал, група інженерної підтримки, евакуаційна комісія, аварійні групи та бригади основних цехів і підрозділів ВП «Южно-Українська АЕС», персонал ВП «Аварійно-технічний центр» (АТЦ), особовий склад Державної пожежно-рятувальної частини №27 (ДПРЧ №27). Як експерти були присутні представники Дирекції НАЕК «Енергоатом», а також відокремлених підрозділів компанії «Запорізька АЕС», «Рівненська АЕС», «Хмельницька АЕС», «Аварійно-технічний центр» (АТЦ), «Атомремонтсервіс». Спостерігачами виступали представники Міненерговугілля, інспекції Держатомрегулювання, Мінохорони здоров’я.

Відповідно до ПЛАНУ ТРЕНУВАННЯ, було активізовано кризовий центр НАЕК «Енергоатом» і кризові центри на всіх майданчиках АЕС, налагоджено постійну координацію дій з ДСНС України та іншими учасниками аварійного реагування в зоні розташування АЕС, а також надання регулярної інформації до кризового центру ДП «НАЕК «Енергоатом».

Для виконання поставлених завдань задіювалися мобільні насосні установки та мобільний дизель-генератор. Свого часу це устаткування було придбане в рамках виконання постфукусімських заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки атомних енергоблоків. Залучалися спецтехніка ДПРЧ №27, пересувні радіологічні лабораторії ЮУАЕС і Аварійно-технічного центру, вертоліт радіаційної розвідки АТЦ НАЕК «Енергоатом».

Підсумки дводенного заходу було підбито в режимі відеоконференції. Свою оцінку діям учасників тренування дали експерти та спостерігачі, присутні на южно-українському майданчику, а також задіяні в інших кризових центрах. Незадовільних оцінок не було. У своїх доповідях експерти не лише надали рекомендації з удосконалення організації протиаварійних робіт, а й виділили низку позитивних практик. У їх числі створення спеціальної групи для ведення документації, чітка робота обладнання системи післяаварійного моніторингу, запровадження на повномасштабному тренажері модуля важких аварій та ін.

Заступник генерального директора з якості та управління ЮУАЕС Володимир Богатчук, який виступав у процесі тренування як керівник штабу КАРМ, зазначив: «Робота була велика та кропітка. Все, що ми відпрацювали учора та сьогодні, — черговий внесок до «скарбнички» аварійної готовності атомної станції. Що ж до наданих рекомендацій, то вони означають, що у нас є над чим працювати і є чого прагнути».

Читать ещё:  Тарифи, пенсії, субсидії: що зміниться з 1 грудня

Підбиваючи підсумки дводенного навчання,  провідний контролер-провідний експерт з тренування на проммайданчику ЮУАЕС виконавчий директор з виробництва ДП «НАЕК «Енергоатом» Валерій Кравець констатував: «Штаб КАРМ відпрацював питання управління локалізацією та ліквідацією аварії згідно з затвердженим сценарієм. Тренування пройшло на хорошому організаційному та технічному рівні. Експертами від відокремлених підрозділів і дирекції компанії дана попередня оцінка «задовільно».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *