Щодо фейкової інформації про лісову пожежу в районі Южно-Української АЕС — Володимир Бояріщев, начальник цеху радіаційної безпеки ЮУАЕС

Володимир Бояріщев, начальник цеху радіаційної безпеки ЮУАЕС:

«Щодо фейкової інформації про лісову пожежу в районі Южно-Української АЕС та пов’язаного з нею нібито зростання радіаційного фону у зоні її спостереження.

Перш за все, пожежа виникла в зоні відчуження ЧАЕС. Поруч з ЮУАЕС немає ні лісу, ні пожежі.

Проте, через напрямок вітру відгомін чорнобильської пожежі таки докотився до нас у вигляді незначного підвищення показника цезію-137. У зоні спостереження ЮУАЕС зафіксовано його зростання з 8,9∙10-7 Бк/м до 8,2∙10-6 Бк/м3. Змін рівня інших нуклідів не виявлено. Але навіть цей підвищений показник цезію-137 в мільйон разів нижчий від допустимої його концентрації в повітрі для населення, яка становить 0,8 Бк/м3.

Хмара від пожежі, як і прогнозувалося, досягла нашого регіону 7 квітня. Того ж дня ми зафіксували зміни зазначеного показника та оперативно довели цю інформацію до Держінспекції ядерного регулювання України (з даними радіаційного моніторингу на території України можна ознайомитися на офіційному сайті ДІЯРУ).

Тепер щодо загальної радіаційної обстановки в зоні спостереження Южно-Української АЕС. Справа в тому, що таке незначне зростання активності не може вплинути на значення потужності дози, адже воно перебуває нижче рівня реєстрації приладів. Це засвідчує АСКРО (автоматизована система контролю радіаційної обстановки), яка в режимі реального часу відслідковує радіаційну обстановку у нас на майданчику та в 30-кілометровій зоні спостереження. Її показники перебувають у відкритому доступі на веб-сайті Южно-Українського енергокомплексу.

Тим не менш, навіть за таких мізерних змін, ми перейшли на посилений режим контролю, щодоби вилучаємо фільтри аспіраційних постів для їх спектрометричного контролю та вивчаємо динаміку.

І наостанок про головне. Хочу наголосити: населенню, нашим землякам боятися нічого. Аварії чи пожежі на ЮУАЕС не було. Радіаційний фон на майданчику атомної станції та в прилеглих районах залишається в межах природних фонових значень».

Читать ещё:  «Секс по согласию»: пара из Николаева составила «акт на проникновение в другого живого человека». (((+18)))

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *