“НИБУЛОН” покупает 15 аппаратов для вентиляции легких и передает области аппарат для диагностики коронавируса (ФОТО)

Об этом сообщил генеральный директор компании “НИБУЛОН” Алексей Вадатурский на своей странице в Фейсбуке.

“…Задовго до сьогоднішнього дня я почав аналізувати ситуацію: спілкувався з головними лікарями міста та області, вивчав реальний стан медицини. Я повинен був для себе визначитися, що я можу реально зробити, щоб зменшити вплив цього захворювання на людей. Усі лікарі в один голос сказали мені, що потрібні апарати штучної вентиляції легень. Не чекаючи запізнілих звернень адміністрації, президента та інших чиновників, я знайшов і уклав контракти на придбання 15 таких апаратів. У такій ситуації мені важливо було не пропіаритися, а спокійно працювати у цьому напрямку, щоб дійсно надати допомогу місцевій медицині, тому й мовчав.

На цьому я не зупинився і пішов далі. Сьогодні, щоб підтвердити наявність чи відсутність вірусу в організмі людини, потрібно здати аналіз, який відправлять у Київ, а потім ще почекати 7-10 днів на результати, і це в штатній ситуації. У період піку захворювань чекати доведеться і до 15 днів. Про наслідки такої ситуації, думаю, розповідати не потрібно.

І тут я, аграрій, подумав про те, що в нашій компанії є сучасні прилади, за допомогою яких ми визначаємо наявність генетично модифікованих організмів у сільськогосподарській продукції, харчових продуктах і та ін. Тож я підключив своїх інженерів-хіміків вивчити можливість визначати наявність коронавірусу в крові людини. І виявилося, що за допомогою одного з наших апаратів – ампліфікатора CFX96 TouchReal-Time PCR DetectionSystem, 2017 року виробництва (США) – можна виявляти коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Метод ПЛР є найточнішим для виявлення геномної РНК вірусів, що зараз існують у світі, оскільки аналізує саме специфічний геном SARS-CoV-2, з великою точністю виявлення від 5 цільових послідовностей. Для цього нам потрібно закупити всього лише реагенти для екстракції RNA/DNAVirus і набори для прямого якісного виявлення нової РНК коронавірусу. Що ми негайно і зробили, замовивши їх у кількості 200 проб у Німеччині. Замовив таку кількість , бо не знаю реальну потребу, а фахівці не проявили ентузіазму.

Ми готові купити і більше реагентів, якщо нашу ініціативу сприймуть і підтримають. І ми покажемо іншим областям приклад, як потрібно діяти.

Більше того, виявилося, що такого рівня обладнання ні в міських, ні в обласних медичних закладах немає. І навіть ті, що закуповуються зараз, простіші за наш. Мабуть, ми достатньо потужна аграрна компанія, що маємо набагато продуктивніше обладнання ніж навіть там, де воно потрібне для здоров’я людини. Але, відкрию таємницю, в Миколаєві в інших, не медичних, структурах такі апарати є, як мінімум 3. А якщо говорити про Україну в цілому, то таких апаратів до сотні.

Читать ещё:  На ХАЭС в результате халатности сожгли турбогенератор стоимостью 4 млрд грн

За допомогою цього приладу можна аналізувати одночасно 40-48 проб біоматеріалів на наявність вірусу SARS-CoV-2. За нашими підрахунками, за добу можна робити до 400 зразків. А якщо задіяти всі три… Ціна одного такого «задоволення» 25 євро, але чи потрібно додатково говорити, наскільки це пришвидшить процес виявлення зараження вірусом, і що саме такий підхід допоможе дійсно взяти під контроль його розповсюдження?

Але і це ще не все. Зрозумівши, що ми дійсно можемо допомогти вирішити в Миколаєві та області питання своєчасного тестування на наявність вірусу, наші фахівці відразу почали шукати лікарню, якій ми готові на безоплатній основі передати такий апарат і реагенти, щоб вони ним користувалися, допоки не буде вирішена ситуація з цієї недугою. І тут почалося: то немає відповідного сертифіката у лікарні, то немає фахівців, а подекуди й просто було відсутнє бажання щось змінювати. Добре, говорю я, наші фахівці привезуть це обладнання, допоможуть встановити, налаштувати і проводити такі аналізи спільно з медичними працівниками, щоб останні отримали відповідні навички роботи з обладнанням. Але це буде оперативно – без нескінченних тендерів, без затримки і можливості нагріти на цьому руки.

Та головне, лікарі зможуть взяти під контроль ситуацію з пандемією, працюючи на випередження – тестувати людей, виявляти проблему і локалізувати її, лікувати тих, хто цього потребує, а не закривати всіх і чекати склавши руки. Тобто діяти так, як це роблять провідні країни світу і показують, що це дійсно працює.

На сьогодні, на щастя, ми вже визначилися з медичним закладом, який готовий прийняти таке обладнання, і я впевнений, що ми зможемо зламати цю закостенілу бюрократичну машину.

По-третє, владі необхідно збудувати чітку вертикаль і діяти організовано, централізовано.

Читать ещё:  Росія мобілізувала восени не 300 тисяч військових, а понад півмільйона, - ЗМІ

Не завадить у цій ситуації і чітке знання, що і в яку лікарню потрібно, свого роду реєстр наявного, того, що потрібне зараз, і того, що можна і наступного року закупити. Бо я вже зіштовхнувся з ситуацією, коли, запропонувавши свою фінансову допомогу для вирішення ситуації з коронавірусом, отримую від лікарів замовлення на придбання обладнання, яке знадобиться їм за рік-два…

Я готовий виділяти значні фінансові кошти для розвитку цієї сфери і в подальшому, бо робив це і до цього, адже розумію, що за мною 7000 працівників компанії, а разом з ними й інші громадяни України, і мені важливе їхнє здоров’я. Але не варто зловживати і наживатися на цьому…
Таке централізоване управління допомогло б, наприклад, на рівні країни, маючи необхідний перелік обладнання, домовитися з іншими країнами на його постачання за прийнятними цінам. А не так, як це відбувається зараз: кожен самостійно шукає, потім домовляється про ціну і та ін. Це, в свою чергу, сприяє підвищенню попиту і ціни.

При такому підході ми б з вами не читали новину, як з України вивозять такі потрібні нашим лікарям захисні матеріали. А потім ми не знаємо, де їх знайти і як імпортувати в країну, але вже за завищеними цінами.

По-четверте, щоб усім було зрозуміло, я категорично проти фондів. Не говорю, що це зло, але мій величезний досвід у сфері благодійності в українських реаліях навчив мене не працювати з фондами. Адже в переважній більшості випадків це гроші в нікуди, ніхто потім не гарантує, що обладнання буде закуплене і доставлене за призначенням. Я переконаний, що мій колектив повинен знати, на що витрачає гроші генеральний директор і яка роль цієї допомоги саме для них. Тож відразу застерігаю чиновників від подібних звернень. Я допомагаю адресно і безпосередньо отримувачу цієї допомоги.

По-п’яте, ніхто крім нас самих собі не допоможе, на жаль. Я, як підприємець, розумію, що держава мені не допоможе ні в чому. Мені потрібно сіяти, вирощувати і зберігати зерно, щоб в Україні був хліб (життя після пандемії повинне продовжуватися). Мені потрібно будувати судна і розвивати перевезення по Дніпру.
Ця ситуація звичайно внесла корективи у роботу наших підприємств:
– частина людей переведена на змінний графік роботи. Це дозволяє зменшити концентрацію людей і, на випадок хвороби одного, мати можливість тимчасово знайти підміну;
– частина людей працює з дому;
– усі, хто виявив бажання, взяли відпустку;
– на всіх підприємствах, на кожному робочому місці наведено порядок, вживаються всі належні заходи запобігання поширенню коронавірусної інфекції 2019-nCoV.

Читать ещё:  В аэропортах Киева нет толп улетающих, несмотря на слухи о «скором вторжении»

Я повністю і з усією серйозністю розумію, що здоров’я людини понад усе. І саме тому я, як керівник компанії, не можу собі дозволити сказати своїм працівникам, що пробачте, але заробітну плату на період карантину ви не отримаєте. Я не кажу, що карантин не потрібно вводити, але влада повинна дати чіткі й зрозумілі сигнали бізнесу і захистити його, захистити, перш за все, простих українців – працівників цього бізнесу. А то виходить, що у спокійні часи об бізнес «витирають ноги», а в критичних ситуаціях використовують його як дійну корову і згадують про соціальну відповідальність. А після кризи про бізнес знову забувають, і ми відновлюємося не завдяки підтримці держави, а всупереч.

І найголовніше!

Ми з вами обов’язково переживемо і цю кризу. Головне, щоб кризи в наших головах не було. І станемо ми ще сильнішими і будемо мати ще більше досягнень. У своєму житті я неодноразово чув: «ти не суднобудівник – не будуй судна», «ти не моряк – не створюй судноплавну компанію». Але, незважаючи на скепсис, я, як аграрій, суднобудівник і промисловець, будував, створював і досягав успіху. Я допомагав, допомагаю і буду допомагати нашій країні, нам із вами. І сьогодні хочу подякувати своїм працівникам за те, що вони мене підтримують у такий складний час. Усе буде добре. Здоров’я і миру нам усім”, – написал генеральный директор “НИБУЛОНа” Алексей Вадатурский.

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *