Южноукраїнськ — ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ ФАКТІВ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ МАСЛА СОЛОДКОВЕРШКОВОГО

У рамках проекту «Стоп фальсифікат: МАСЛО», який закінчився 22.01.2020, громадськими активістами та журналістами були відібрані зразки масла солодковершкового у торгових мережах у чотирьох регіонах України: Сумах, Черкасах, Новій Одесі (Миколаївська область) та в Калуші (Івано-Франківська область).

За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 16 відібраних зразків масла – фальсифікат (Суми – 3 зразки, м. Нова Одеса 2, Черкаси – 3, м. Калуш – 8).

Загальна кількість виробників, назви яких зазначено на маркуванні фальсифікованого масла – 7, з них 3 виробники реалізують свою продукцію в одному регіоні, ще 2 реалізують фальсифіковану продукцію у більше, ніж одному регіоні.

 

Результати досліджень фальсифікованого масла із зазначенням  назви виробників представлені в таблиці.

Код Виробник Результати лабораторій
(вміст нетваринних жирів), %
Лабораторія 1 Лабораторія 2
3 Масло солодковершкове Екстра ТОВ Миколаївмолпром, Миколаївська обл., смт Доманівка, вул. Громадянська, 16 76,38 100,0
8 Масло солодковершкове ТОВ Миколаївмолпром, Миколаївська обл, смт Доманівка, вул. Громадянська, 16, смт Доманівка, вул. Пастеля, 31/1 81,76 99,0
17 Масло солодковершкове Екстра Апрель ТОВ ФІРМА АПРЕЛЬ, м. Канів, вул. Матросова, 1 Д 69,10 87,0
33 Масло солодковершкове селянське Одеська обл., м. Кілія, вул. Кубишина, 1 Д
ТОВ Титан на замовлення ТОВ Таврія-В
14,25 14,0
34 Масло солодковершкове Кілія селянське Одеська обл., м Кілія, вул Кубишина, 1 Д
ТОВ Титан
77,32 92,0
48 Масло солодковершкове селянське ТДВ Івано-Франківський міськмолзавод, експлутоційний дозвіл № 09-15-62 МР 51,69 51,0
52 Масло солодковершкове ТМ Веселий ласунчик Екстра ТДВ Івано-Франківський міськмолзавод, м Івано-Фрагківськ, вул Ушинського, 2 45,09 44,0
54 Масло солодковершкове Хуторок ДП Старокостянстинівський молочний завод, вул. І. Франка, 47 м. Старокостянтинів, Хмельницька обл. 10,47 8,0
55 Масло солодковершкове ТМ Наш Продукт
Івано-Франківська обл, Тисменицький р-н, с Дрогомирчани, вул Миру, 68
24,82 37,0
57 Масло солодковершкове Франківське, Івано-Франківський міськмолзавод, м Івано-Франківськ, вул. Ушинського, 2 57,97 56,0
58 Масло солодковершкове ТМ Веселий ласунчик Екстра ТДВ Івано-Франківський міськмолзавод, м Івано-Фрагківськ, вул. Ушинського, 2 50,49 48,0
59 Масло солодковершкове селянське, ТОВ Богодухівський молзавод, провулок Харьківський, 6, м Богодухів, Харківська обл. 66,6 75,0
63 Масло солодковершкове Екстра, Івано-Франківський міськмолзавод, м Івано-Франківськ, вул. Ушинського, 2 49,67 45,0
71 Масло солодковершкове Хуторок ДП Старокостянстинівський молочний завод,
Вул. І. Франка, 47 м. Старокостянтинів, Хмельницька обл.
6,72 7,0
72 Масло солодковершкове селянське ТОВ Інтер-мол,
м Дніпро, вул Старокозацька, буд 38
82,52 100,0
76 Масло солодковершкове Екстра, ТОВ Богодухівський молзавод, пров. Харьківський, 6, м. Богодухів, Харківська обл. 62,15 73,0
Читать ещё:  Южноукраїнськ - ЗАХІД ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ У ВІДДІЛЕННІ КОМПЛЕКСНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ. Фото.

При купівлі молочної продукції просимо Вас, звертати увагу на маркування продукції, назву адресу виробника, склад харчового продукту.

Нагадуємо, що з 6 серпня 2019 року почав діяти Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон).

Згідно Закону, інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною, зрозумілою для споживача, не повинна вводити його в оману щодо характеристик, складу, кількості харчового продукту, мінімального терміну придатності або дати «вжити до»,  країна чи місця походження, способу виробництва. Заборонено приписувати харчовому продукту непритаманні йому властивості або наслідки споживання, припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді означений компонент або інгредієнт замінено іншим.

Органом, який контролюватиме виконання операторами ринку дотримання вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», визначено Держпродспоживслужбу.

Законом також передбачено:

1. Встановлення мінімального розміру шрифту 1,2 мм (0,9, якщо площа найбільшої поверхні упаковки менша 80 см), текст повинен бути розбірливим, не перекриватися графічними елементами чи зливатися з фоном;

2. Обов’язкове надання інформації (іншим кольором) про харчові добавки та допоміжні речовини, які викликають алергічні реакції або непереносимість;

3. Обов’язкове інформування щодо використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження;

4. Прописування у меню закладів громадського харчування алергенів у складі страв;

5. Необов’язковість інформації про поживну цінність деяких продуктів, якщо вони не піддавалися переробці, або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним чинником прийняття споживачами рішень про їх купівлю;

6. Обов’язкова інформація чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню.

7. Для швидкопсувних продуктів залишається маркування «використати до»,  для решти вводиться термін «мінімальний термін придатності» (означає дату, після якої продукт можна вживати, хоча вже можливі зміни деяких його властивостей). Обов’язкове інформування споживачів державною мовою про усі ароматизатори та інгредієнти в порядку зменшення їх маси.

Читать ещё:  Южноукраїнськ - ПРОЙШОВ МАЙСТЕР-КЛАС З ОРИГАМІ «ПТАХ МИРУ», ПРИСВЯЧЕНИЙ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ МИРУ. ФОТО.

Законом встановлено, що харчові продукти можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після введення в дію цього Закону. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

За порушення до маркування юридичних осіб штрафуватимуть у розмірі до 15 мінімальних заробітних плат (62,6 тис. грн.), фізичних осіб-підприємців – 10 мінімальних заробітних плат (41,7 тис. грн); за невказану інформацію про алергени – відповідно 30(125,2 тис. грн) і 20 (83.5 тис. грн)  мінімальних заробітних плат.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *