Не буде грошей – заберуть нирками: влада готує жорсткий тарифний удар

За не подорожчання газу українці вже винні $ 4 млрд

Про це заявив екс-міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.

Він зазначає, що збільшення ціни очікувалося в жовтні минулого року, потім у квітні нинішнього, але цього не сталося. На його переконання, не зросте або підвищиться незначно вартість до виборів-2018.

При цьому Клименко наголошує, що заради цього влада впровадила хитру схему.

Ціна газу, який споживає Україна, формується виходячи з європейської ціни. Так було не завжди. Таке рішення цілеспрямовано прийняла чинна влада, стверджує екс-міністр.

Він пояснює, що раз на півроку ціна повинна переглядатися. Однак уряд, розгорнувши підготовку до виборів, відтягав введення нового цінника. Відстрочка вже була два рази. Наступного разу вона необхідна 1 червня.

Поки ми купуємо паливо за старою ціною – 6958 гривень. Але вже давно є нова – «європейський» газ подорожчав. Наприклад, в березні середня митна вартість імпортного газу склала 7153,5 гривень.

Якщо влада не продовжить постанову №187, «Нафтогаз» відпустить ціну і поставить газ усім, в тому числі і населенню, за ринковою вартістю.

Для населення йдеться про 10 756 гривень з урахуванням ПДВ, транспортування і розподілу. Це на 55% дорожче, ніж зараз. А з 1 жовтня 2018 року – 11 372 гривень (на 63% дорожче).

«Швидше за все, Кабмін документ пролонгує. Але це не означає, що за відстрочення підвищення не доведеться платити», – підкреслює Клименко.

Він зазначає, що на даний момент «Нафтогаз» постачає паливо за регульованою владою ціною. Компанію не влаштовує відсутність надприбутки, тому вона вивела суму, яку їй потрібно компенсувати.

Йдеться про 110 мільярди гривень або 4,2 мільярди доларів. Згодом ця сума буде рости.

Читать ещё:  Зеленский в Николаеве встретился с послами стран G7 и Евросоюза

Суд уже поставив, щоб уряд визначив джерела і порядок компенсації цих коштів.

«Відповідно, після виборів людей чекає не тільки неприємний сюрприз у вигляді різкого подорожчання газу. Тоді всі дізнаються про борги», – зазначає екс-міністр.

«Якщо нинішня влада збереже пости, вона змусить українців виплатити« Нафтогазу »компенсації. Чи не буде грошей – заберуть нирками, але свого не упустять», – підсумував Клименко.

Нагадаємо, українців в травні чекають нові норми закону про ЖКГ. Так, ще в 2017 році прийняли закон «Про житлово-комунальні послуги». Повністю він запрацює в 2019 році, проте деякі його норми вступлять в силу в травні цього року.

Зокрема, тепер загальна плата за комунальну послугу буде складатися з плати за абонентське обслуговування, за обслуговування внутрішньобудинкових систем і, власне, плати за послугу.

Також в травні платіжки почнуть рахувати по будинковим, а не квартирних лічильниках. При цьому загальнобудинкові лічильники стануть комерційними, т. Е. Встановлювати і обслуговувати їх будуть за рахунок споживача.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *