Хто і як заробляє на атомному теплі в українських атомоградах

Вкрай рідко трапляється нагода адекватно порівняти тарифи на тепло від українських АЕС для жителів атомоградів. На цей раз у місцевих ЗМІ з’явилася інформація про майже одночасне підняття тарифів на теплову енергію для всіх АЕС. Відповідно майже всі місцеві влади підкорегували свої тарифи для комунальних підприємств, що є посередниками між АЕС та населенням.

В Енергодарі тариф для ЗАЕС складає 129,17 грн. за 1Гкал з ПДВ, проте для комунального підприємства ПКВ місцева влада поки що залишила старий тариф, що діє із 2011 року — 182,17 грн. за 1 Гкал. Секрет у тому, що раніше тариф у місті залежав від тепла АЕС та ТЕС, тому він був високим.Однак декілька років тому місто повністю перейшло на дешеве тепло від АЕС, а про обіцянку зменшити тариф влада швидко забула.

В Южноукраїнську ситуація найскладніша, мабуть тому і тариф найбільший, хоч він ще перебуває в стадії проектного. Тариф на теплову енергію ЮАЕС пропонується затвердити на рівні 139,83 грн. за 1Гкал з ПДВ, саме за таким тарифом буде закуповувати тепло від АЕС комунальне підприємство ТВКГ. Однак у своїх складових тарифах ТВКГ за погодженням місцевої влади згідно проекту закладає закупку теплової енергії від АЕС по ціні 157,94 грн., на додачу до цього додається тариф за транспортування (постачання) і кінцевий тариф для населення має сягнути майже 300 грн. за1Гкал. У той же час, на ринку реалізації теплової енергії в місті присутній ще один гравець — ЮАЕС, який продає теплову енергію населенню з 2016 року за тарифом 71,92 грн./Гкал, та на даний момент розглядається проект рішення про його збільшення до 136,87-139,83 грн. за 1Гкал з ПДВ. Попри дію найбільших тарифів КП ТВКГ, як чорна діра, за останні два роки із міського бюджету отримало дотації у сумі 76 млн.грн.- цих коштів вистачило б, що найменше, на рік безкоштовного надання всіх послуг ТВКГ для населення.

Читать ещё:  АДМІНІСТРАТИВНІ ТА КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ, ВЧИНЕНІ НА ТЕРИТОРІЇ ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МТГ З 2 ПО 9 КВІТНЯ

У Вараші (Кузнецовськ) тариф на теплову енергію для РАЕС являється найменшим серед новозатверджених 131 грн. за 1Гкал з ПДВ і що цікаво, за інформацією від представників комунального підприємства КМКП, у місті нові тарифи є беззбиткові, саме КМКП продаватиме теплову енергію для населення вже за тарифом 174,43 грн. за 1Гкал з ПДВ.

Нетішин, що до листопада 2018 року, вважався містом із найменшим тарифом на теплову енергію (85,60 грн. за 1Гкал) завдяки відсутності посередника між АЕС та населенням, здивував новим тарифом не менше сусідів. Після прийняття ряду рішень виконавчим комітетом новий тариф на виробництво теплової енергії для ХАЕС складає 129 грн. за 1Гкал з ПДВ. У цілях адекватного порівняння, прийнявши частину транспортування на АЕС приблизно, як на інших АЕС, отримаємо тариф транспортування (постачання) міським підрозділом ХАЕС (КГ) у розмірі 74,91 грн. за 1 Гкал з ПДВ, що майже вдвічі більше від м. Вараша. І загальний тариф на теплову енергію для населення складає 223,91 грн. за 1Гкал з ПДВ. За інформацією представника ХАЕС (КГ) даний тариф покриває лише витрати і не включає прибутку. Отже міф існування найменших тарифів при відсутності посередника комунального підприємства, як це є у інших містах, спростовано остаточно. Проте, щоб мінімізувати обурення людей, у Нетішині за згодою ХАЕС вирішено підняти тариф у 2 етапи, перший із 01.01.2019 та інший — 01.06.2019, кожного разу збільшивши тариф на 50% від запланованої різниці.
Джерела:
Нетішин — https://bit.ly/2Ef0Ipw https://bit.ly/2Pm6dnw
Вараш — https://bit.ly/2Ee8Tm2
Южноукраїнськ — https://bit.ly/2AQquMZ
Енергодар — https://bit.ly/2Ry8zl7

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *