Вакцинація дорослих від дифтерії та правця. Що необхідно знати?

Існує розповсюджений міф, що щеплення роблять лише у дитячому віці. Насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин — ревакцинація. Так само дорослим обов’язково треба вакцинуватись проти окремих хвороб, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві. Згідно із Календарем профілактичних щеплень вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років. Тому необхідна ревакцинація.

Дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.
Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.
Якщо в дитинстві не вакцинувалися, або невідомо, вакциновані чи ні, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.
В усіх областях України є безоплатна і якісна вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена, яку застосовують для дорослих.
Переглянути наявність вакцин у вашому регіоні можна на сайті МОЗ України за посиланням: http://bit.ly/2r3FxhP .  Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України, і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих.
Докладніше про дифтерію, її симптоми і можливі ускладнення ви можете почитати тут: http://bit.ly/2ubsQmU
Про правець та його особливості читайте за посиланням: http://bit.ly/2OZF1e7
За 10 місяців 2018 року в Україні зареєстровано 9 випадків захворювання на дифтерію (серед них 3 дітей та 6 дорослих) та 17 випадків захворювання на правець (5 дітей та 12 дорослих).
Пам’ятайте, вчасно зроблене щеплення допоможе сформувати імунітет та захистити від смертельно небезпечних захворювань!

Читать ещё:  ОГОЛОШУЄТЬСЯ КОНКУРС НА ЗАЙНЯТТЯ ПОСАДИ ГОЛОВНОГО ЛІКАРЯ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ»

Центр громадського здоровєя МОЗ Украъни

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *