Южноукраїнськ — Чому будівництво спортивної зали для гімназії №1 під питанням?

23 жовтня відбулося позачергове засідання постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку, підприємництва, бюджету, фінансів і цін. Саме за погодженням бюджетної комісії в окремих випадках може здійснюватися внутрішній перерозподіл міського бюджету між головними розпорядниками коштів. Члени комісії погодили перерозподіл коштів за шістьома напрямками, зокрема, ще стосувалось КЗ «Южноукраїнська міська лікарня», виконавчого комітету, управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради. Найбільші дебати точилися щодо внутрішнього перерозподілу коштів департаменту інфраструктури міського господарства.

За кошти субвенції на соціально-економічну компенсацію ризиків населення, яке проживає у зоні спостереження,  та міського бюджету було проведено реконструкцію ТРП-1 (з заміною кожухотрубних теплообмінних апаратів на пластинчаті теплообмінні). Це  дозволить зменшити втрати теплової енергії під час підігріву води в ТРП міста. Загальна вартість проекту —    5 млн 399 тис. грн. Сума субвенції на капітальні видатки в цій сумі становила 3 млн 768 тис. грн.  Решта — співфінансування з міського бюджету.

Підрядник — ВАТ «Енергоінвест» — роботи виконав, але гроші у повному обсязі наразі не отримав. Під час сесії міської ради майже мільйон гривень було виділено на ці цілі, але щоб розрахуватися з виконавцем робіт, потрібно ще 600 тис. грн. З якого об’єкту тимчасово зняти кошти, аби оплатити роботу, шукали члени бюджетної комісії.

Ще 600 тис. грн. шукали на виконання поточного ремонту внутрішньоквартальних проїздів, доки погода дозволяє виконувати ці роботи.

Варіантів, звідки тимчасово забрати кошти, було небагато. Це кошти у сумі 600 тис. грн., передбачені на міську програму підтримки ОСББ в частині капітального ремонту покрівлі житлового будинку за адресою пр.Незалежності,12. Загальна вартість проекту складає 1 млн 49 тис. грн., отже передбачених на ці цілі коштів замало. Депутати пообіцяли, що кошти на ремонт покрівлі передбачать під час формування бюджету на наступний рік.

Читать ещё:  Южноукраїнськ - ZOOM – НАРАДA З ПИТАНЬ БДЖІЛЬНИЦТВА

Другий варіант – зняти 600 тис. грн. із передбачених коштів на будівництво швидкомонтованої споруди спортивної зали гімназії №1. І це вже погана новина для южноукраїнців, особливо вихованців цього навчального закладу – спортивної зали, скоріш за все, не буде. Про це йшла мова під час засідання бюджетної комісії.

Нагадаємо, що за кошти місцевого бюджету було виготовлено та направлено до Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) проект «Нове будівництво швидкомонтованої споруди спортивної зали гімназії №1». Його реалізація планувалася за кошти ДФРР (6 млн 306 тис. грн.) за співфінансування з місцевим бюджетом (1 млн 879 тис. грн.). Переможців Мінрегіонбуд визначав на конкурсній основі, і южноукраїнський проект отримав схвальний висновок міністерства. Було проведено тендерні процедури, визначено виконавця робіт, який мав здійснити монтаж зали протягом поточного року. Але з’явилася перешкода у вигляді державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), яка не дала дозвіл на виконання будівельних робіт. «Ми не змогли отримати зрозумілу відповідь від ДАБІ щодо зауважень, щоб їх усунути. Згаяно три місяці», — каже заступник директора департаменту інфраструктури міського господарства Володимир Божко.

Підрядник, розуміючи, що навіть за умови отримання дозволу ДАБІ до кінця року не встигне виконати роботи, надіслав листа щодо розірвання договору. Угоду поки що не розірвано, перемовини тривають, але оптимізму це не додає. Отже, депутати вирішили зняти кошти з цього об’єкту на ТРП-1 після розірвання договору.

Реалізувати цей проект можна і наступного року, але це тягне за собою нові проблеми. Потрібно зробити коригування вартості проекту. Частка ДФРР у загальній вартості проекту не зміниться, а ось частка місцевого бюджету збільшиться у рази, адже у проект закладено заробітну плату 3 400 грн., в той час як на наступний рік Мінрегіонбудом визначена мінімальна заробітна плата у будівельній галузі 6900 грн.  Тобто депутатам буде потрібно визначатися взагалі щодо доцільності будівництва об’єкту за таких умов. Наразі усі стадіони загальноосвітніх навчальних закладів знаходяться у невідповідному стані і потребують капітального ремонту. За словами депутата Сергія Горностая, доцільніше буде побудувати стадіон критого манежного типу одразу для двох навчальних закладів – ЗОШ №1 та гімназії – для спільного використання.

Читать ещё:  Украинцам раздают по 100 тысяч гривен, деньги можно не возвращать

На ремонт внутрішньоквартальних проїздів кошти зняли з Програми підтримки ОСББ. Нагадуємо, що за кошти субвенції зони спостереження на поточні видатки – на ремонт внутрішньоквартальних проїздів у поточному році вже було спрямовано 418 тис. грн. За цей фінансовий ресурс було відремонтовано 911 м2

Галина НАЗАРОВА

Фото автора та з офіційного сайту Южноукраїнська

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *