Лікар до вас більше не приїде: З нового року екстрена медична допомога запрацює по-новому

У вівторок, 30 жовтня, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що в 2019 році стартує реформа екстреної медицини. Про це глава українського парламенту написав на своїй сторінці в Twitter.

«Пілотний проект запустимо в п’яти областях: Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській і в Києві», – заявив Гройсман.

Також відомо, що з держбюджету на нього виділять 922 млн грн і ще 6 млрд грн на розвиток екстреної медичної допомоги.
Крім того, для реалізації медреформи знадобиться перекваліфікація фельдшерів у повноцінних парамедиків. Вони замінять лікарів швидкої допомоги, які в свою чергу поповнять відсутні кадри лікарень.

Кабмін планує закупити спеціалізований санітарний транспорт, підвищити зарплати медикам, які пройдуть перекваліфікацію, і купити спеціальне навчальне обладнання.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський пояснив, як реформа буде працювати на практиці. За його словами, в Україні запрацює «англо-американська» система швидкої допомоги. При ній на виклик приїжджає не лікар, а парамедик. Його основне завдання – оцінити ситуацію і або доставити хворого до лікарні, підтримуючи по дорозі в нормальному стані, або рекомендувати звернутися до свого лікаря, з яким підписано договір, для подальшого лікування.

Так, якщо у людини тиск або висока температура – звертайтеся до сімейного лікаря. Але якщо людина спливає кров’ю, втратила свідомість або задихається, парамедик зможе надати допомогу на місці і потім доставити в лікарню. Відповідно і вимоги до парамедика будуть вище, ніж до фельдшера.

МОЗ зазначили, що на період реформи екстреної медичної допомоги в бригадах продовжать працювати лікарі, а потім все. До речі, водії машин екстреної допомоги зможуть працювати екстреними медичними техніками і допомагати парамедикам. Але для цього їм доведеться пройти спеціальний курс навчання.

Читать ещё:  Зарплаты в конвертах: Гео Лерос рассказал, сколько “слуги народа“ получают неофициально

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *